İstanbul Valiliği alkol yasağı getirdi mi? Açık alanda alkol içenlere ceza mı geliyor?

İstanbul Valiliği alkol yasağı getirdiğine dair sosyal medyada yoğun bir bilgi dolaşıyor. Açık alanlarda alkol içmek yasaklandı mı? İstanbul Valiliği alkol yasağı cezası ne kadar? Gelin birlikte detaylı bir şekilde bu haberin kaynağına göz atalım!

İstanbul Valiliği alkol yasağı getirdi mi? Açık alanda alkol içenlere ceza mı geliyor?
İstanbul Valiliği Alkol Yasağı

İstanbul Valiliği alkol yasağı getirdiğine dair bir haber sosyal medyada gündem oldu! Halka açık alanlarda alkol tüketmek ve taşkınlık çıkaranlara yönelik bir duyuru yapıldığına dair birçok haber kanalından paylaşım yapıldı. Bu haberler gerçek mi? İstanbul Valiliği alkol yasağı mı getirdi? Gelin detaylarına bakalım!

İSTANBUL VALİLİĞİ ALKOL YASAĞI GENELGESİ HAKKINDA

İstanbul Valiliği tarafından halka açık alanlarda, plajlarda ve mesire alanlarında alkol kullananlar ve taşkınlık çıkaranlara 617TL para cezası uygulanacağına dair bir duyuru yaptığı söyleniyor. Birçok haber kanalı bu bilgiyi yayınlamış olsa da henüz İstanbul Valiliğinden böyle bir haber gelmedi.

İstanbul Valiliği

İnternetm sitesi üzerinden bu konuya dair herhangi bir resmi yazı/duyuru yayınlanmamasına rağen gündemde böyle bir bilgi dolaşıyor. Haberlere göre 2005 yılında varolan bu yasa hakkında bir hatırlatma mesajı yayınlandığı söyleniyor. Yayınlanan mesajın detayları ise şu şekilde:

 “Alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmelerin dışında park, piknik ve mesire alanı, sahil bandı, plaj vb alanlarda çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek amacıyla alkoş satışı ve tüketilmesinin önlenmesi, bahsi geçen yerlerde emniyet/jandarma ve zabıta birimleri tarafından sorumluluk alanlarında etkin bir şekilde denetimlerin yapılarak asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi, Kanun, Yönetmelik ve Genel Emir hükümlerine uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılması, hususlarında konunun sıralı/sorumlu amirler ve yerel yönetimlerce titizlikle takip edilmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususu ilanen tebliğ olunur” 

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL KARARI YAYINLADI!

İstanbul Valisi Davut Gül Alkol Yasağı

Sosyal medyada gündem olan bu konuda yapılan haberlerde İstanbul Valisi Davut Gül'ün İstanbul Valiliği alkol yasağı genelgesi yolladığı ve altında imzasının bulunduğu belgeler yayınlandı. 

SHOW HABER ALKOL YASAĞI HABERİNİ KALDIRDI!

Show Haber dün akşam yayınladığı haber bülteninde konuya ilişkin habere yer verdi. Yaptığı haberi bugün Youtube kanalından kaldırdı. Show Haber alkol yasağı genelgesi ile ilgili haberi neden kaldırdı henüz  bilinmiyor.

VALİLİKTEN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ!

Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır.
Bununla birlikte; 17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (Kaymakamlık ve Belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız.
İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur.
Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş;
- 18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması,
- Ruhsatlı Alkol satışı yapılan Lokanta ve Restoranlar dışında 22.00 – 06.00 saatleri arasında Perakende alkol satışının yapılamayacağı,
- Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,
- Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)
- Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi
Hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur. 30.08.2023