Sığınmacılar hakkında gerçek sayılar

Türkiye, bölgesindeki karmaşa sebebi ile milyonlarca göçmene ev sahipliği yapıyor. Günümüzde mültecilik, küresel boyutta etkileri olan ve kitleleri kapsayan bir göç hareketliliği olarak görülmekte ve Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de mülteci krizi gittikçe büyüyor. Ancak Suriyeli mülteci krizine ilişkin özellikle bazı siyasetçilerin yarattığı algı, mültecileri ülkede açık hedef haline getirip bu krizin tırmandırılmasında rol oynuyor.

Sığınmacılar hakkında gerçek sayılar

Sığınmacılar hakkında ortaya atılan pek çok asılsız iddia var. Özellikle Suriyeli mülteciler krizi, sosyal medya üzerinden inşa ediliyor. İşte Suriyeliler üzerinden yapılan bazı provokatif yalanlar ve gerçekler;

TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇEN SURİYELİ SAYISI 900 BİN KİŞİ MİDİR?

T.C İç İşleri Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre 31 Mart 2022 itibarıyla, Türk Vatandaşlığına geçen Suriyeli sayısı, 200 bin 955 dir.


VATANDAŞLIĞA GEÇEN SURİYELİLERDEN KAÇI 2023 SEÇİMLERİNDE OY KULLANABİLECEK?

T.C İç İşleri Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre 31 Mart 2022 itibarıyla, 2023 seçimlerinde oy kullanabilecek Suriyeli sayısı, 113 bin 654 dür.


TÜRKİYE' DE YAŞAYAN SURİYELİ SIĞINMACI SAYISI 5 MİLYONU AŞTI MI ?

T.C Göç İdaresi Başkanlığı'ndan alınan verilere göre 14 Nisan 2022 itibarıyla, Türkiye' de geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı, 3.768.716 dır.


ŞU ANA KADAR ÜLKELERİNE GÖNDERİLEN SURİYELİ SIĞINMACI SAYISI KAÇTIR?

T.C İç İşleri Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre bu tarihe kadar Suriye'ye, gönüllü olarak yaklaşık 500 bin sığınmacı geri gönderilmiştir.


SURİYELİ SIĞINMACILAR DEVLETTEN MAAŞ MI ALIYOR?

Suriyeli sığınmacılar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden maaş almıyorlar. Türkiye' de ki, geçici ve uluslararası koruma altında olan ve belli kriterlere sahip Suriyelilere, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sosyal Uyum Yardımı yapılmaktadır. Bu yardım, 155 TL dir. Bu yardımın ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılmasında, Türk Kızılay'ı, Kızılay Kart ile aracı olmaktadır.


SURİYELİLER SINAVSIZ İSTEDİKLERİ ÜNİVERSİTELERE Mİ GİRİYOR?

Suriyeli öğrenciler devlet ya da vakıf üniversitelerine girerken herhangi bir ayrıcalığa sahip değillerdir. Suriyeliler de, diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) girmektedir. Vakıf üniversitelerine girmek isteyen öğrenciler ise üniversitenin belirlemiş olduğu kriterlere uymak zorundadır. Bunun yanında, her üniversitenin YÖK tarafından onaylı, yabancı öğrenciler için ayrılmış kontenjanı vardır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bütün kriterlere uysa bile kontenjan sınırından dolayı istedikleri gibi üniversitelere giremezler. Ayrıca, devlet üniversitelerinde Türk öğrenciler için birinci öğretimler ücretsiz, ikinci öğretimler ücretli iken, yabancı uyruklu öğrenciler için birinci ve ikinci öğretimler ücretlidir.


SURİYELİ SIĞINMACILAR HASTANE SIRASI BEKLEMİYOR MU?

Hastane poliklinik hizmetlerinde muayene öncelik sırası Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile belirlenmiştir. Bu yayınlanan genelgeye göre yasal öncelik: 65 yaş üstü hastalar, engelli hastalar, acil vakalar, hamileler, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, 7 yaşından küçük çocuklar ve hizmetteki askeri personellerdir. Sıra numarası takip ekranında, bir Suriyelinin öncelikli hasta konumunda olması, onun Suriyeli olması ile ilgili değil, onun yukarıdaki kriterlere uyması ile ilgilidir.

SURİYELİ SIĞINMACILAR ELEKTRİK, SU VE DOĞALGAZ FATURASI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ DEĞİLLER Mİ?

Elektrik, su ve doğalgaz faturasını ödemek her kullanıcı için zorunludur. Sosyal medyada Suriyelilerin fatura ödemediğine dair bilgi kirliliği dönmektedir. Aşağıda örnek olarak sunulan fatura bedelinin 0 TL olmasının nedeni, bir ay boyunca 1 metreküp su kullanılmasıdır. Lakin, faturalandırma yapılabilmesi için 3 metreküp sınırının geçilmesi gerekmektedir. Bu sınır, ülkede yaşayan her vatandaş için geçerli bir uygulamadır. Faturanın en alt kısmına bakıldığında, su kullanım bedeli 10 liranın altında olduğu için fatura tanzim edilmemiştir ibaresi yer almaktadır. 

Sığınmacılar hakkında gerçek sayılar - Resim : 1

SURİYELİ SIĞINMACILAR MEMUR OLARAK İŞE Mİ ALINIYOR?

Bu iddia ilk olarak, 2015 yılında bir anonim hesap üzerinden sosyal medyada ortaya atıldı. İddiaya göre 100 bin Suriyeli, KPSS şartı aranmaksızın kamuya memur olarak atanacaktı. Ancak 657 nolu Devlet Memurları Kanununun 48. maddesine göre yabancıların “memur” olma hakları yoktur. Memur olmanın ilk ve en önemli şartlarından biri, Türk Vatandaşı olmaktır.


SURİYELİ SIĞINMACILAR ESNAFLAR VERGİLERDEN MUAF MI TUTULUYOR?

Türkiye' de faaliyet gösteren her ticari işletme, vergi vermekle mükelleftir. Vergi vermeyen bir işletme var ise, ayrıcalıklı olmasından değil, kaçak bir işletme olmasından dolayı, bu sorumluluğu yerine getirmiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde, işletme açacak her vatandaş, esnaf odasına kayıt yaptırıyor ve yazar kasa alarak fatura kesiyor. Bu yüzden, herhangi bir yabancı uyruklu esnafın, vergi vermemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

# sağlık # hastane # türkiye # iran # suriye # ırak # göçmen # türk # elektrik # Afganistan # pakistan # avrupa # mülteci # afgan # maaş # üniversite # ücretsiz # doğalgaz # medya # Göç # Göç İdaresi # sığınmacı # suriyeli # TC # kızılay # vatandaşlık # düzensiz göç # oturum # oturum izni # türk vatandaşlığı # yös