Rusya'dan doğal gaz yaptırımı

Rusya, doğal gaz ödemelerinde ruble şartını kabul etmeyen Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurdu. Rusya'nın doğal gaz yaptırımı sonrası Batılı ülkeler de alarma geçti. Avusturya, Rusya'dan alınan doğalgaz için ödemelerin rubleyle yapılmasını kabul ederken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ise acil bir toplantı düzenleyeceği belirtildi.

Rusya'dan doğal gaz yaptırımı

Rusya, Bulgaristan ve Polonya'ya rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurdu. Açıklama Rus enerji şirketi Gazprom tarafından yapıldı.

PUTİN: DOST OLMAYAN ÜLKELERE GAZ AKIŞINI KESECEĞİZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce "dost olmayan" ülkelere Rus doğal gazını dolar yerine ruble ile satacağını duyurmuştu. Ruble ile ödeme sistemini uygulamayan Polonya ve Bulgaristan'a 27 Nisan itibarıyla gaz sevkiyatı kesildi.

Polonya’nın kamu enerji şirketi, ülkeye gaz akışını eski haline getirmek için adımların atılacağını açıkladı. Gaz arzındaki kesintinin sözleşme ihlali olduğu ve tazminat talep etme hakkına sahip olunduğu vurgulandı.

Gazprom'un Polonya ve Bulgaristan'a gaz akışını kesmesinin ardından, Batılı ülkeler alarma geçti.

Avusturya Başbakanı Alexander Shallenberg, Rusya'nın doğalgaz ödemelerinde ruble koşulunu kabul ettiklerini açıkladı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ise acil bir toplantı düzenleyeceği belirtildi.

Öte yandan Alman enerji devi Uniper'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Alman devi Rusya'nın Polonya'ya doğalgaz sevkiyatlarını askıya almasının ardından Yamal- Avrupa hattının olağan faaliyetini sürdüreceğini duyurdu. Rusya'ya doğalgaz ödemesini ruble ile yapmanın yaptırımlarla ters düşmediği belirtildi.

Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, karar değiştirip gaz ödemelerini ruble ile yapan ülkelere sevkiyata yeniden başlayabiliceklerini açıkladı.

# rusya # yunanistan # açıklama # Putin # avrupa # Kamu # ab # vladimir putin # rus # gaz # doğalgaz # ruble