Mecliste gündem deniz salyası oldu

Meclis Genel Kurulu’nda deniz salyası Araştırma Komisyonu’nun raporu kabul edildi. Komisyon Başkanı Mustafa Demir, komisyonunun müsilajla mücadele etmek için ortak görüşünün Marmara Denizi’ne atık su deşarjı yapılmaması olduğunu söyledi. Muhalefet milletvekilleri ise çözüme yönelik gerçekçi bir çözüm adımı atılamadığını iddia etti.

Mecliste gündem deniz salyası oldu

Meclis Genel Kurulu’nda gündem deniz salyası oldu. Müsilaj Araştırma Komisyonu’nun 157 maddelik raporu kabul edildi.

Müsilaj araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir Meclis şunları ifade etti:

- İnsan kaynaklı kirliliğin önüne geçmek gerekir. Marmara'ya ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulmadan ulaşan atık suların taşıdığı azot ve fosfor yükü, fitoplanktonların aşırı artması, müsilajın oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda, besin zincirinin bozulmasına, oksijen seviyesinin azalmasına ve biyoçeşitlilik kaybına neden olmaktadır.

Komisyon Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, Genel Kurul’da raporla ilgili konuştu. Komisyonun ortak görüşünün Marmara Denizi'ne ileri biyolojik arıtılmaya tabi tutulmadan, hiçbir şekilde atık su deşarjının yapılmaması olduğunu söyledi. Demir, uzun vadeli hedefi “Marmara Denizi'ne hiçbir şekilde atık suyun verilmemesi” olarak açıkladı.

Demir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ileri biyolojik arıtma tesislerini yapamayacağını söylediğini hatırlattı. “ İBB bu çalışmayı yapmazsa, biz de Marmara'yı kaderine bırakacak değiliz” dedi.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu ise müsilaja neden olan kirleticilerin ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini söyledi. “Aksi halde her ilkbahar ve sonbahar döneminde müsilaj oluşumuyla karşılaşabilmemiz muhtemeldir” dedi.

CHP grubu adına İstanbul Milletvekili Ali Şeker söz aldı. Şeker, “İhtiyacımız yerel yönetim-merkezi yönetim kavgası değil, Marmara Denizi hepimizin” ifadelerini kullandı.

Sorunun aciliyeti ortadayken hala çözüme yönelik gerçekçi hiçbir adım atılmadı. Çözümlerin kağıt üzerinde kalması çürümeyi, kokuşmayı, ölümü daha da hızlandırıyor.

İyi Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu da Marmara’nın ölmekte olduğunu söyledi. Nuhoğlu, Marmara kadar acil olmasa da yakın gelecekte Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyıları için de tehlikenin söz konusu olacağını belirtti.

# istanbul # ibb # mhp # İyi Parti # parti # tbmm # meclis # gündem # Deniz # marmara # Müsilaj # deniz salyası # salya