Venezuela'nın Petrol Geliri Yüzde 69 Arttı

Varil fiyatı 88 dolara ulaşan Venezuela petrolünden bu yılın ilk beş ayında elde edilen petrol geliri, geçen yıla göre yüzde 69 artarak 6,1 milyar dolara ulaştı.

Venezuela'nın Petrol Geliri Yüzde 69 Arttı

Resmi verilere göre günde 735 bin varil petrol üreten Venezuela’da son aylarda petrol üretiminde ve ihracatında kısmi düşüşler yaşansa da enerji fiyatlarının artmasından dolayı ihracat gelirleri artıyor.

Venezuela Petrol Odası (CPV) verilerine göre günlük petrol ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak, ortalama 617 bin varil seviyesinde kaldı ancak petrol fiyatlarındaki yüzde 78,5’lik artış petrol gelirlerinin de artmasına neden oldu.

Piyasada bugün 88 dolara işlem gören Venezuela petrolünün, ağır petrol olmasından dolayı üretim, işleme ve taşıma maliyetlerinin yüksek olması, piyasalarda Brent petrol fiyatından daha düşük fiyata satılmasına neden oluyor. Ancak bu farkın varil başına 25 dolara kadar çıkmasındaki temel nedenin, petrol ticaretine yaptırım uygulanan Venezuela’nın elindeki petrolü satmak için fiyat kırması olduğu bildiriliyor.

Bununla birlikte, Venezuela’da petrol çıkarma maliyenin varil başına 20 doların altında olduğu dikkate alındığında ülkenin petrolden elde ettiği gelir günlük 42 milyon doların üzerinde ve fiyatlarda sert değişimler yaşanmadığı ölçüde yıl sonu itibarıyla petrol satışından 13 ile 17 milyar dolar arasında gelir elde edileceği hesaplanıyor.

# abd # amerika # Venezuela # artış # petrol # son