RTÜK'ten şiddet içeriklerine son uyarı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, haber bültenlerinde yayınlanan şiddet içerikli görüntülerle ilgili televizyon kanallarını "son kez" uyardı. Şiddet içeren görüntülerin ekranlarda çok fazla yer aldığının tespit edildiğini belirten RTÜK açıklamasında, "Reyting kaygısı asla insanlık onurunun önüne geçmemelidir." denildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan şiddet içerikli yayınlara son uyarı geldi.

RTÜK'ten yapılan açıklamada Kurul'da görevli meslek uzmanlarınca yapılan içerik analizlerinde şiddet içeren görüntülerin ekranlarda çok fazla yer aldığının tespit edildiği belirtildi.

Şiddet içerikli yayınların sadece haber bültenleriyle sınırlı kalmadığı kaydedilen RTÜK açıklamasında, dizi ve filmlerde de şiddet içerikli görüntülere yer verildiği, ekranlardaki şiddetin toplumsal yapıyı tehdit eden bir olgu olduğu kaydedildi:


- Cinayet, kavga ve kötümser olayları haberleştirmek ve bu görüntüleri hiçbir elemeden geçirmeden olduğu gibi yayınlamak hem ülkemize hem de milletimize büyük bir haksızlıktır. Reyting kaygısı asla insanlık onurunun önüne geçmemelidir.


Şiddet içerikleri yayınlara ilişkin şikayetlerin geldiği hatırlatılan RTÜK, bu yayınların izleyicilerde ciddi bir psikolojik travmaya neden olduğunu kaydetti.

Şiddet içerikli yayınların önlenmesi için birçok kurum ve kuruluşa önemli sorumluluklar düştüğü vurgulayan RTÜK'ün ekranları şiddetten arındırmak için yalnızca cezalandırma değil her türlü mücadeleyi gösterdiği ifade edildi.

RTÜK'ün açıklaması "Üst Kurul olarak daha önce defalarca yaptığımız hatırlatmalarımızın ardından yayıncılarımıza son ikazımızdır" ifadeleriyle son buldu.

# cinayet # tehdit # rtük # son # tespit