Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, "kimler kurban kesmeli?" sorusunun cevabı Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Diyanet İşleri Bakanlığından kimler kurban kesmekle yükümlüdür? sorusuna cevap verildi. Haberimizde kurban kesimiyle yükümlü kimselerde bulunması gereken özellikleri bulabilirsiniz.

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban Bayramı'nda kurban kesmekle yükümlü olan kişilerin kimler? soruna Diyanet İşleri Başkanlığı, yayımladığı Kurban Rehberi'nde yanıtladı.

DİYANET KİMLERİN KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞUNU AÇIKLADI

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından, Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? sorusuna şu yanıt verildi:

- Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

DİYANET KİMLERİN DİNEN ZENGİN SAYILACAĞINI AÇIKLADI

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından Kurban kesmek için dinen kim zengin sayılır? sorusuna şu yanıt verildi:

-  Aşırı derecede değer kaybeden gümüşün günümüz şartlarında nisap konusunda ölçü olma niteliğini yitirdiği bir gerçektir. Nisap miktarında gümüş ölçü alındığı takdirde zekât alabilecek durumdaki kimseler, zekât yükümlüsü hâline geleceklerdir. Bu itibarla zekât ve kurban gibi ibadetlerin sorumluluğunu belirlerken altının ölçü alınması daha uygundur.
Bu itibarla kurban kesmeyi vacip kılan zenginliğin dinî ölçüsü, ister nâmi (artıcı) olsun isterse olmasın kişinin borçları ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. (20 miskal) altına ya da bunun değerinde para veya mala sahip olmasıdır. Hangi türden olursa olsun bu miktar mala sahip olmayan kişi kurban kesmek zorunda değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256).
# bayram # Kurban Bayramı # kurban # Altın # Gümüş # zengin # diyanet işleri başkanlığı # Müslüman