Kissinger: "ABD, Çin ve Rusya ile savaşın eşiğinde"

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, tehlikeli bir küresel dengesizliğe karşı uyardı. Kissinger, The Wall Street Journal’a (WSJ) verdiği röportajda “Ortaya çıkmasından kısmen sorumlu olduğumuz sorunlar yüzünden Rusya ve Çin’le savaşın eşiğine geldik. Nasıl biteceği hakkında hiçbir fikrimiz yok” ifadelerini kullandı.

Kissinger: "ABD, Çin ve Rusya ile savaşın eşiğinde"

Amerikalı diplomat, Pekin ile Washington arasındaki Tayvan üzerindeki gerilimlerin yoğunlaşmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Kissinger, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma, Nazilerden arındırma, bu ülkeyi silahsızlandırma, güvenlik kaygılarını çözme ve Luhansk ve Donetsk'ten gelen yardım talebine yanıt verme hedefini açıkladığını; oysa Ukrayna hükümeti Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımazken Rusya'nın askeri varlığını "saldırganlık ve toprak bütünlüğüne saldırı" olarak nitelendirdiini belirtti.

Kissinger açıklamasının devamında NATO'nun, Ukrayna'ya bu ittifaka katılabileceği mesajını göndererek hata yaptığını söyledi.

Kissinger bundan birkaç ay önce, Ukrayna'daki mevcut krize muhtemelen NATO ve ABD politikalarının neden olduğunu kaydederek,  Amerika ve Batı ülkelerini eleştirmişti.

 
 
 
 
 
 
 

# abd # rusya # amerika # Ukrayna # saldırı # çin # nato # batı # Tayvan # Donetsk # Luhansk