Seferiye Hatun kimdir? Seferiye Hatun'un hayatı

Seferiye Hatun'un hayatı son dönemlerde yayınlanan Alparslan Büyük Selçuklu dizisi ile merak ediliyor. Peki Seferiye Hatun gerçekte kimdir?

Seferiye Hatun kimdir? Seferiye Hatun'un hayatı

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Seferiye Hatun karakteri izleyici tarafından merak edildi. Sultan Arslan, Yusuf kızı Seferiye Hatun ile evlenecek. Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Seferiye Hatun'u  Kayra Zabcı canlandırıyor.

SEFERİYE HATUN KİMDİR?


Seferiye Hatun, 1071'de Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın ikinci eşidir. Alparslan'ın ilk eşinin ismi Aka (dizide Akça), ikinci eşinin ismi ise Seferiye'dir.

Sultan Alparslan'ın bu iki evlilikten toplamda 12 çocuğu dünyaya gelmiştir. 

TARİHTE SEFERİYE HATUN


Tarihte Seferiye Hatun iki tane var. Biri Melikşah'ın eşi diğeri Karahanlıların kızı ve Alparslan'ın eşi Seferiye Hatundur. Dizide yer verilen isim Karahanlıların kızı Seferiye hatundur.

Seferiye Hatun, Türk birliğinin sağlanması, Türk devletlerinin arasındaki husumetin sona ermesi için Sultan Alparslan ile evlenmek zorunda kalmıştır. 

Ondan sonra yaşayan Seferiye Hatun'un tam ismi Tâceddîn Seferiyye ya da Seferiyye Hâtun olarak bilinen Tâceddîn Hâtun Büyük Selçuklu Devleti'nin 3. sultanı I. Melikşah'ın eşi ve Sultan Tapar ve Sultan Ahmet Sencer'in annesidir.

Tacedddîn Seferiye Hatun'un hayatı çok bilinmemektedir. Cariye kökenli olduğu bilinmektedir. Ünlü İranlı şair Mu‘izzî, Taceddîn Hatun'a pek çok kaside yazdığı Divan'ında ondan dinin ve dünyanın tâcı manasında “tâc-ı dîn u dunyâ” lakabı ile yer vermektedir.

# ilk # Melikşah # Sultan Alparslan # büyük selçuklu devleti # Kayra Zabcı # Seferiye Hatun # Seferiye Hatun kimdir # Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı