İşte 22 Mart 2019 Cuma Oyna Kazan'da günün ipucu soruları ile cevapları: Söz dizisinin başarılı oyuncusu Aytaç Şaşmaz kimdir? Hangisinin rütbesi daha yüksektir: Astsubay, çavuş, üsteğmen

Oyna Kazan'da 22 Mart 2019 Cuma gününün iki yarışması da kullanıcılar tarafından heyecanla bekleniyor. Yarışmalardaki ipucu sorularını merak eden yarışmacılar, internetten 'Oyna Kazan ipucu sorusu' şeklinde arama yapıyor. Oyna Kazan'da ipucu soruları ile cevapları burada. Oyna Kazan'da günün kopyası geldi. Yapılan paylaşımda, "Nobel Ödülleri yüz yılı aşkın süredir Alfred Nobel adına veriliyor. Peki Alfred Nobel neyi icat etmişti?" denildi. Alfred Bernhard Nobel (21 Ekim 1833, Stokholm – 10 Aralık 1896, San Remo), İsveçli kimyager ve mühendis, dinamitin mucidi. Vasiyetiyle Nobel Ödülleri'ni başlatmıştır. Dinamit, nitrogliserinin diatomite soğurulmasıyla üretilen bir patlayıcı türüdür. İsveçli kimyager Alfred Nobel tarafından 1866'da keşfedilmiş ve 1867 yılında patenti alınmıştır. Günün son yarışmasının ipucu sorusu Söz dizisinin başarılı oyuncusu Aytaç Şaşmaz'dan geldi. Şaşmaz, rütbelerin hangisinin daha yüksek olduğunu sordu. Askeri rütbelerin sıralaması şu şekilde: Çavuş, astsubay, üsteğmen. Üsteğmen rütbesi daha yüksektir.

İşte 22 Mart 2019 Cuma Oyna Kazan'da günün ipucu soruları ile cevapları: Söz dizisinin başarılı oyuncusu Aytaç Şaşmaz kimdir? Hangisinin rütbesi daha yüksektir: Astsubay, çavuş, üsteğmen

Oyna Kazan, diğer para ödüllü canlı mobil bilgi yarışmalarına göre daha yüksek miktarlarda ödül kazandırıyor.

Bu da kullanıcılar için oyunu tercih sebebi oluyor. Bu kapsamda vatandaşlar, yarışmada son soruya kadar gelebilmek için internetten 'Oyna Kazan ipucu sorusu' şeklinde araştırma yapıyor.

Oyna Kazan tarafndan her gün sosyal medya hesaplarından yarışma saati öncesinde ipucu sorusu paylaşıyor. Paylaşımlar, kullanıcılar tarafından dikkate takip ediliyor.

İşte bugünün Oyna Kazan ipucu soruları ile cevapları

OYNA KAZAN İPUCU SORUSU

Söz dizisinin başarılı oyuncusu Aytaç Şaşmaz, rütbelerin hangisinin daha yüksek olduğunu sordu.

Askeri rütbelerin sıralaması şu şekilde: Çavuş, astsubay, üsteğmen. Üsteğmen rütbesi daha yüksektir.

AYTAÇ ŞAŞMAZ KİMDİR

Aytaç Şaşmaz, 1994 yılında İstanbul’da doğmuştur.

Oyuncu İsmail Ege Şaşmaz’ın kardeşi olan Aytaç Şaşmaz; oyunculuk eğitimi almıştır.

İlk oyunculuk deneyimini 2017 yılında rol aldığı Kötü Çocuk sinema filmi ile yaşamıştır.

Star Tv ekranlarında yayınlanan; başrolde Tolga Sarıtaş’ın yer aldığı Söz dizisinin kadrosunda yer almakta ve Uzman Çavuş Feyzullah karakterini canlandırmaktadır.

ALFRED NOBEL

Oyna Kazan'da günün kopyası geldi. Yapılan paylaşımda, "Nobel Ödülleri yüz yılı aşkın süredir Alfred Nobel adına veriliyor. Peki Alfred Nobel neyi icat etmişti?" denildi.

Alfred Bernhard Nobel (21 Ekim 1833, Stokholm – 10 Aralık 1896, San Remo), İsveçli kimyager ve mühendis, dinamitin mucidi. Vasiyetiyle Nobel Ödülleri'ni başlatmıştır.

Hayatı

1833'te varlıklı bir aileden gelen anne Andriette Ahlsell ile mühendis baba Immanuel Nobel'in üçüncü oğlu olarak Stokholm'de dünyaya geldi. Alfred doğduğunda, babası iflas etmişti, dolayısıyla ailesinin maddi durumu iyi değildi. Nobel ailesi 1837'de Finlandiya'ya, 1842 yılında ise Sankt-Peterburg'a taşınır. St. Petersburg'da babası Immanuel Nobel bir atölye açar, annesi ise bir bakkal dükkânı işletir. Baba Nobel, Sankt-Peterburg'da büyük başarı kazanır ve Rus ordusu için silah üretmeye başlar.

Alfred Nobel, özel öğretmenler tarafından eğitilir. Doğa bilimleri, dil ve edebiyat alanlarına yoğunlaşır. 17 yaşına geldiğinde İsveççe, Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almanca'yı akıcı bir şekilde konuşabilmektedir. Fizik ve kimyanın yanı sıra, onun bir mühendis olmasını isteyen babasının pek hoşuna gitmese de Alfred İngiliz edebiyatına ve şiire de ilgi duymaktadır.

Babası onu kimya mühendisliği eğitimi görmesi için yurtdışına gönderir. İki yıllık süre içinde İsveç, Almanya, Fransa ve ABD'de bulunur. Paris'te bulunduğu süre zarfında dönemin ünlü kimyageri T. J. Pelouze'nin laboratuvarında çalışır. Burada ayrıca güçlü bir patlayıcı sıvı olan nitrogliserini keşfeden İtalyan kimyager Ascanio Sobrero ile tanışır. Alfred Nobel de nitrogliserin ile ilgilenmektedir. Nitrogliserin, baruttan daha güçlü olmasına karşın, basınç ve sıcaklığın etkisiyle kolayca patlamaktadır. Nobel'e göre bu durum nitrogliserinin pratik kullanımını sınırlandırmaktadır.

Alfred Nobel, 1852'de ailesi tarafından Sankt-Peterburg'a geri çağrılır. Nobel, nitrogliserin ile ilgili çalışmalarına burada devam etmeye çalışır. Ancak, babası Immanuel Nobel'in işleri bozulmaya başlar. Kırım Savaşı'nın sona ermesini takiben Rus ordusu baba Nobel'in işletmesinden silah sipariş etmeyi keser. Baba Nobel, bir kez daha iflas eder. Bunun üzerine baba Nobel iki oğlu Alfred ve Emil ile birlikte Stokholm'e geri döner (Diğer oğulları Robert ve Ludvig ise Sankt-Peterburg kalır).

Alfred Nobel, 1863 yılından itibaren nitrogliserin ile ilgili çalışmalarına Stokholm'de devam eder. 1864 yılında çalışmalarını yürütürken bir patlama olur. Kazada, küçük kardeşi Emil ile birlikte dört kişi hayatını kaybeder. Alfred Nobel'in Stokholm şehri sınırları dahilinde çalışma yapması yasaklanır. Bunun üzerine Alfred çalışmalarına Mälaren Gölü yakınlarındaki bir mavnada devam eder.

Nitrogliserin'i patlayıcı madde olarak kullanma yollarını araştırdı. 1863 yılında Stokholm'de az miktarda nitrogliserin yapmaya başladı. Birkaç ay süren araştırmaların sonunda bir patlama ile laboratuvar yıkıldı. Çalışmalarına devam eden Alfred Nobel 1865'te yeni bir fabrika kurdu, bir süre sonra ikinci fabrikasını da açtı. 1864 yılında araştırmalarının sonucunu aldı ve dinamit barutunu buldu. Araştırmalarına devam eden Nobel, 1877'de Balistit adını verdiği yeni bir çeşit barut tasarladı. 1879'da, Paris yakınlarındaki Servan'da bir laboratuvar kuran Nobel, buradaki çalışmaları sırasında dumansız barut adını verdiği ve eşit miktarlarda nitrogliserinle nitroselüloz karışımından oluşan, itici barutu buldu.

Birkaç yıl sonra kordit adlı patlayıcı madde konusunda İngiliz hükümeti aleyhine dava açtı, ancak davayı kaybetti. Bu dönemde Fransa'ya karşı kurulan bir ittifakta İtalya ile işbirliği yapan Nobel, aleyhindeki kampanyalar sonucunda Paris'i terk ederek İtalya'nın San Remo şehrine yerleşti, laboratuvarını da oraya taşıdı.

Nobel, San Remo'da 1896 yılında beyin kanaması sonucu öldü. Buluşları insan oğlunun yıkım gücünü arttırdı. Geri kalan yaşamında sürekli bunun pişmanlığını yaşadığı söylenmektedir.

Öldüğünde ise bir gazete manşette şu başlığı kullandı, '' Ölüm taciri öldü ! ( Le marchand de la mort est mort )''.

Vasiyetinde, mirasının Nobel Ödüllerinin enstitüleştirilmesi yönünde kullanılmasını ve 33.200.000 kronunun her yıl insanlığa hizmette bulunanlara sunulmasını istemiştir.

Bu ödüller, fizik, kimya, tıp veya fizyoloji, edebiyat ve barışa hizmet olmak üzere toplam beş dalda verilecekti. Nobel'in bu vasiyeti önceleri büyük tartışma yarattı. Ancak 1900 yılında İsveç hükümetinin Nobel Vakfı'nı kurmasıyla, Nobel Ödülleri düzenli olarak verilmeye başlandı. Daha sonra 1968'de İsveç Bankası Alfred Nobel'in anısına bir ekonomi ödülü vermeyi kararlaştırdı, ödül ilk kez 1969'da verildi.

Sentetik bir element olan Nobelyum onun anısına bu isim ile anılmıştır.

Nobel ödülleri her sene ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta verilmektedir.

DİNAMİT

Dinamit, nitrogliserinin diatomite soğurulmasıyla üretilen bir patlayıcı türüdür. İsveçli kimyager Alfred Nobel tarafından 1866'da keşfedilmiş ve 1867 yılında patenti alınmıştır. Genellikle 20 cm uzunluğunda ve 2,5 cm çapında çomaklar halinde satılır ancak başka boyları da mevcuttur.

Kullanım alanları

Dinamitin ana kullanım alanları inşaat, madencilik ve yıkımdı ama son yıllarda daha üstün özelliklere sahip patlayıcıların piyasaya sürülmesiyle kullanımı azalmıştır. Şu anda, su altı yıkımlarında asıl patlayıcı ve diğer alanlarda da ek patlayıcı olarak kullanılmaktadır.

Dinamit bazı silahlı güçler tarafından, düşmanı yavaşlatmak üzere yol ve köprülerin tahrip edilmesinde de kullanılmıştır.

Yaygın inanışın aksine kasalar gibi korumalı eşya ve odaların patlatılmasında dinamit değil, dinamitin kaynatılıp oluşan sıvının üzerindeki nitrogliserin kaymağının alınmasıyla elde edilen nitrogliserin kullanılmaktaydı.

# dinamit # oyna kazan # oyna kazan ipucu sorusu