YEP'teki “esnek çalışma” tehlikesi

Yeni Ekonomi Programı'nda kıdem tazminatıyla ilgili bir bilgi bulunmazken, sendikaların "köle işçilik" dediği esnek çalışma modeli hedeflendi. Programda bahsedilen model belirli süreli iş sözleşmesi, kısmi çalışma gibi işçilerin haklarında kayba neden olacak uygulamaları içeriyor. Çalışma hayatı uzmanları hedeflenen modelle kıdem tazminatının tehlikede olduğunun altını çizdi, emek cephesini uyardı.

YEP'teki “esnek çalışma” tehlikesi

Kıdem tazminatı tehlikeye sokan esnek çalışma modelinin YEP'te hedeflenmesi endişelere neden oldu. İşçi cephesi, çalışma hayatı uzmanları hedeflenen esnek çalışma modeline karşı çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 29 Eylül'de 3 yıllık yol haritası niteliğinde olan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladı. YEP içerisinde kıdem tazminatına dair herhangi bir bilgi bulunmazken, sendikaların, “köle işçilik” diye adlandırdığı esnek çalışma modeli hedeflendi.

Esnek çalışma modeli belirli süreli iş sözleşmesi, kısmi çalışma gibi çalışma biçimlerini içinde barındırıyor. Esnek çalışma içinde yer alan belirli süreli iş sözleşmesinin hayata geçmesi ise kıdem tazminatını tehlikeye sokuyor.

Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, açıklanan esnek çalışma hedefine tepki göstererek kıdem tazminatının kırmızıçizgi olduğunu aktardı. Çalışma hayatı uzmanları da istenen model ile birlikte işçilerin yaşayacağı hak kayıplarına dikkat çekti.

Çalışma hayatı uzmanı Yıldırım Koç, esnek çalışma modelini Ulusal Kanal'a değerlendirdi. Esnek çalışma modelinin içinde yer alan belirli süreli iş sözleşmesine dikkat çekti, asıl tehlikenin kıdem tazminatı olduğunun altını çizdi.

ulusal.com.tr

# YEP # esnek çalışma