Ermenek faciasından iktidar sorumlu

Ermenek'teki maden faciasıyla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Hem işletmeci hem de ruhsat sahibi maden şirketleri ile MİGEM, 18 kişinin hayatını kaybettiği olayda asli kusurlu görüldü.

Ermenek faciasından iktidar sorumlu

Eski maden ocağında biriken su aniden boşaldı, su baskını 18 madencinin canını aldı. Ermenek'teki maden faciası ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporu, kazanın sorumlulularını ortaya koydu.

Bilirkişi raporunda, ruhsat sahibi şirket, ocağı işleten maden şirketi ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü kazada "asli kusurlu" sayıldı.

Ermenek Cenne Linyit İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özbey kazada asıl kusurlu olanlardan biri. Özbey eski imalat haritalarını firmanın arşivinde muhafaza etmediği, sondaj makinesi satın almadığı veya kiralamadığı için kazada asli kusurlu sayıldı.

Maden ocağı ile ilgili eski haritaları ilgili yerlerden istemediği ve sondaj makinesi bulundurmadığı için, Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi Saffet Uyar da "asli kusurlu" görüldü.

Bilirkişi raporunda, 18 işçinin hayatını kaybettiği faciadan MİGEM de kusurlu görüldü. MİGEM denetmenleri, eski imalat haritasını görmedikleri halde hiç bir şey yapmadıkları, firmanın sondaj makinesi olmamasına rağmen 'eksiklikler giderildi' diyerek olumlu rapor vermeleri nedeniyle hatalı bulundu.

Vardiya mühendisi, daimi nezaretçiler, iş güvenliği uzmanı, başçavuş ve çavuşlar, bilirkişilerce kusursuz görüldü.

Ermenek'teki kömür ocağında 28 Ekim günü meydana gelen su baskını sonucu 18 işçi hayatını kaybetmiş, ancak 38 gün sonra işçi naaşlarının tamamamına ulaşılabilmişti.

ulusalkanal.com.tr

# karaman # ermenek # faciadan