Şimdi tüm gözler Barack Obama'da

ABD Başkanı Barack Obama da 24 Nisan'da 1915 olayları ile ilgili açıklama yapacak. Papa'nın açılamalarının, Obama'nın konuşmasına etki yapıp yapmayacağı tartışılıyor. 24 Nisan öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Washington'a giderek mevkidaşı John Kerry ile görüşecek.

Şimdi tüm gözler Barack Obama'da

Papa Francesco'nun 1915 olayları ile ilgili "soykırım" ifadesini kullanmasının ardından gözler ABD Başkanı Barack Obama'ya çevrildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Perinçek-İsviçre" davasında verdiği karara rağmen Obama'nın 24 Nisan'da yapacağı konuşmada aynı ifadeyi kullanılp kullanmayacağı merak konusu oldu.

Konu, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yardımcısı Marie Harf'e soruldu. Harf, "Gerçeklerin Kabulü Türkiye ve Ermenistan’ın Çıkarına Olur" açıklaması yaptı.

Harf, "Osmanlı İmparatorluğu'nun sonlarında 1,5 milyon Ermeninin katledildiğini veya ölüme yürüdüğünü tarihi bir gerçek olarak kabul ediyoruz" ifadelerini kullanan Harf, ülkelerin geçmişleriyle hesaplaşması gerektiğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Obama'nın 24 Nisan konuşması öncesi Washington’a gidecek. Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüşecek. Papa'nın kullandığı ifadeleri Obama’nın da tekrarlamaması için için görüşmeler yapacak.

ulusalkanal.com.tr

# Mevlüt Çavuşoğlu # 1915 olayları # barack obama