Teksas Mahkemesi tanker gemisine el koydu

Irak petrolünü yasadışı yollarla uluslararası piyasalara sevk eden AKP hükümeti ve Barzani yönetimi, hem Birleşmiş Milletler'den hem de ABD'den "Kaçakçı" darbesi yedi. Teksas Eyalet Mahkemesi, Galveston Limanı'na yanaşan 100 milyar dolarlık tanker gemisine "Kaçakçılık" gerekçesiyle el koydu. Birleşmiş Milletler de kaçak petrolü alan ülkeleri "Yaptırımlara aykırı davrandıkları" gerekçesiyle uyardı.

Teksas Mahkemesi tanker gemisine el koydu

Teksas mahkemesi, kaçak Irak petrolüne set çekti. AKP hükümetinin Irak hükümetini saf dışı bırakarak Barzani yönetimi üzerinden uluslarası piyasalara sevk ettiği Irak petolüne, Teksas mahkemesi tarafından "Kaçakçılık" gerekçesiyle el konuldu.

Galveston Limanı'na yanaşan tankerin, 100 milyar dolarlık ham petrolü düşük tonajlı gemilerle petrol şirketlerine dağıtması bekleniyordu. Ancak, seviyat gerçekleşmedi. Irak Petrol Bakanlığı'nın başvurusunu değerlendiren Teksas Mahkemesi, bir milyon varil petrol taşıyan geminin alıkonulmasına karar verdi.

Mahkeme karara gerekçe olarak "petrolün yasa dışı yollarla Irak dışına çıkarılmasını" gösterdi.

Irak petrolünün yasa dışı yollarla satışına bir engel de Birleşmiş Milletler'den geldi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren IŞİD ve benzeri terör gruplarının sattığı petrolü alan ülkelere, "BM yaptırımlarına aykırı davrandıkları" uyarısında bulundu.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan petrol sevkiyatı ile ilgili açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü Marie Harf, "buradaki politikamız değişmedi. Irak'ın enerji kaynakları Irak halkının tümüne aittir" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# mahkeme # Taksim # tanker