Kanun teklifi hazırlandı: Sözleşme tarıma çare olacak mı?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sözleşmeli tarım için kanun teklifi hazırlandığını duyurdu. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya çözüm olması hedeflenen proje ile ilk aşamada yüzde 5 ila 10 oranında sözleşmeli tarıma geçilecek. Ziraatçiler, sözleşmeli tarımın sürdürülebilir olması için, devletin tarım kooperatifçiliğine teşvik etmesi gerektiğini söylüyor. Üreticiler ise yasanın çıkmasını, olumlu buluyor.

Kanun teklifi hazırlandı: Sözleşme tarıma çare olacak mı?

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Kovid-19 ile birlikte gıda güvenliğinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Hükümet sözleşmeli tarımın artırılması için harekete geçti.

Sözleşmeli tarıma ilişkin mevcut kanunun yanı sıra yeni bir teklif hazırlanıyor. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya çözüm olması hedeflenen proje ile ilk aşamada yüzde 5 ila 10 oranında sözleşmeli tarıma geçilecek.

Projede çiftçinin düşük maliyetle pazar kaygısı duymadan üretim yapması amaçlanıyor. Hazırlanan teklifle planlı üretimle kaynakların etkin ve verimli kullanılması bekleniyor.

Yüreğir Ziraat Odası danışmanlarından Ziraat Mühendisi Ayla Kurt, sözleşmelerde devletin kooperatifler aracılığı ile çiftçiyi koruması gerektiğini belirtti.

Kooperatifler sayesinde çiftçinin ürünlerini ucuza mal edeceğini söyleyen Kurt, bu durumun tüketiciye olumlu yansıyacağını belirtti.

Bu yasanın uygulama alanının genişletilmesinin, çiftçinin ürününün tarlada kalmaması için önemli.

Ayla Kurt, Sözleşmeli tarım yasası ile birlikte, kooperatifçiliğin önü açılırsa girdi maliyetleri düşen çiftçilerin üretmekten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Kurt, ''Tarımda istihdamın da artması için sözleşmeli üretim yasası kooperatifleşmenin önünü açmalı'' dedi.

# Tarım ve Orman Bakanı # Bekir Pakdemirli # gıda fiyatları # kanun # Tarım # kanun teklifi # ziraat