AKP'li belediye hukuk tanımadı, ADD'nin büfesini yıktı!

AKP'li belediye hukuk tanımadı, ADD'nin büfesini yıktı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Yavuz Özcan Parkı'nı da kapsayan park projesi için tahliyesini istediği kurumların konuyu bir üst mahkemeye taşıma hakkının ve süresinin olmasına rağmen kararı beklemeden, hukuksuzca faaliyetlerini sürdürüyor. Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD)'ne ait büfenin boşaltılmasına yönelik talebine Antalya 1'inci İdare Mahkemesi 12 Ocak'ta verdiği yürütmeyi durdurma kararını, Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı üzerine bozdu. ADD konuyu Bölge İdare Mahkemesine 7 gün içinde taşıma hakkını kullanacaktı ama bu Belediye ekiplerinin tahliye ve yıkım işlemini gerçekleştirmesine engel olamadı. Dün akşam saatlerinde ADD'nin büfesi tepkiler eşliğinde boşaltıldı ve ardından yıkıldı.

Kaymakamlığın Tahliye Kararını Dersteyken Aldı

Antalya'nın AKP'li Büyükşehir Belediyesi, Yavuz Özcan Parkı'nda, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) lokali ile birlikte ADD büfesinin de tahliyesini istemişti. Antalya 1'inci İdare Mahkemesi 12 Ocak'ta verdiği yürütmeyi durdurma kararını, Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı üzerine bozdu. ADD Şubesi 7 günlük itiraz süresinde konuyu Bölge İdare Mahkemesine taşıyacakken, boşaltma kararı Muratpaşa Kaymakamlığı hukuk müşaviri tarafından, ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş'a görev yaptığı okulda, hem de ders anında tebliğ edildi.

ADD'nin büfeyi yarım saat içinde tahliye etmesi istendi. Şube Başkanı Daş'ın dersinin bitmesini beklemeyen Belediye ekipleri polis eşliğinde ADD'nin büfesini boşaltmak istedi. Büfede bulunan Atatürklü bayrak, nutuk ve bazı eşyalar ADD üyeleri tarafından boşaltıldı. Büfedeki demirbaşlar içinde tutanak tutuldu. Ders bitimiyle birlikte büfenin bulunduğu parka gelen Şube Başkan'ı Daş ve ADD üyeleri duruma tepki gösterdi. Kendisine herhangi bir mahkeme kararının tebliğ edilmediğini vurgulayan Daş, sadece Muratpaşa Kaymakamlığı'ndan böyle bir karar çıktığını belirtti. Buradaki amacın ne olduğunu Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel'e defalarca sorduklarını fakat yanıt almadıklarını belirten Daş, sorularını Başkan Türel'e yöneltmeye devam edeceklerini vurguladı. Daş; "Cevabını alamadığımız sorular var. Son sözümdür; bir insanın ömründe bir yıl, bir milletin ömründe 10 yıldır. Çok büyük bir zaman değildir. Tarihimizde fetret devri vardır, zor günler vardır ama Türk milleti bu zor günleri geçecektir" diye konuştu. Daş, basın açıklaması yaparak tepkilerini yükselteceklerini dile getirdi.

Hukuksuzluğa Karşı İtiraz Hakkı

Avukat Pınar Toğaç, Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nin ANSAN ve ÇYDD'de olduğu gibi kanuna uygun tebligatta bulunmadığını ve Mahkemenin kendi verdiği karardan kendinin döndüğünü vurguladı. Toğaç; "Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nin son zamanlardaki yanlış kararlarının bir örneğidir buda. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını veriyor fakat tarafların haberi olmadan bu karardan kendi dönüyor ve taraflara bunu tebliğ etmiyor. Sizin hiçbir şeyden haberiniz yokken burası boşaltılabiliyor. Hukuki olarak itirazlarımızı yapacağız, bölge idare mahkemesine kadar gideceğiz. Dava sonuçlanmadı. Yargılama idare mahkemesinde devam ediyor. Dava kaybedildi, tahliye yapılacak gibi bir durum söz konusu değil. 7 günlük sürede itiraz hakkımız olduğu için, Bölge İdare Mahkemesi'nden kararın bizim lehimize dönmesi durumunda şuan belediye burayı yıkarsa bizim ona açacağımız tazminat davası da çok yüklü olacaktır. Belediyenin böyle bir hata yapacağını sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Hukuk Süreci İşlemesine Rağmen Büfe Yıkıldı

Şube Başkanı, Dernek üyelerinin bir kısmı ve avukatın alandan ayrılmasının hemen ardından belediye ekipleri büfenin tahliye işlemini tepkilere rağmen gerçekleştirdi. Tutanak altına alınan eşyalar ekipler tarafından taşınarak depoya götürülmek üzere kamyona yüklendi. ADD'ye ait tabela da indirildi, sökülebilecek her şey söküldü. Akşam saatlerinde büfeden geriye yıkık kuru duvar parçaları kaldı.

AKP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Hukuksuz Yıkım Kararı Protesto Edildi

ADD, dün geç saatlere kadar süren büfe yıkımını bugün kitlesel basın açıklamasıyla protesto etti. Siyasi partilerin, dernek ve odaların, çok sayıda yurttaşın destek verdiği açıklama Yavuz Özcan Parkı karşısı dev Antalya heykeli önünde yapıldı. ADD Şube Başkanı İbrahim Daş yaptığı açıklamada hukuk tanımayan zihniyeti kınadı. Daş şunları söyledi; "Dün ne derneğimize ne de şahsıma mahkeme kararı tebliğ edilmeden ve işimiz başındayken ve tahliye için 42 dakikalık zaman veren, yıkmak için dozeri ve kepçesiyle hazır ve nazır bekleyen zihniyeti kınıyorum."

Büyükşehir Belediyesi Suç İşlemiştir

Daş hukuk yollarının bitmeden, hukuk tanımazlığın büfeyi yıktığına dikkat çekerek, Büyükşehir Belediyesi'nin suç işlediğini vurguladı. Daş şöyle konuştu; "Daha da vahim olanı şudur. Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vermiş ve derneğimize 7 gün içinde Bölge İdare Mahkemesine başvurma hakkı vermiştir. Yani hukuki süreç devam etmektedir. Ancak sizinde gördüğünüz gibi büfe yıkılmıştır. Hukuk yolları bitmeden, hukuk tanımazlık büfeyi yıkmıştır. Acaba Bölge İdare Mahkemesi'nin ne karar vereceğini biliyor mu Büyükşehir Belediyesi? Ne yazık ki burada bir suç işlenmektedir. Görünen o ki artık milletimizin Fırat'ın kenarında kaybolan bir koyunun hesabını soracak bir kapısı kalmamıştır."

AKP'li Başkan Türel Bu Sorulara Cevap Verebilecek mi?

Dün akşam yaşanan olaylar sırasında dile getirdiği, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in yanıtsız bıraktığı ve sormaya devam edecekleri soruları ardı ardında sıralayan Daş, yıkımların ardında ki gerçeğin kamuoyu tarafından merak edildiğini vurguladı. Daş; "Buradaki stantların ve ÇYDD lokalinin bu proje içinde yer almasında ne gibi bir sakınca vardı? Ve neden proje dışında kaldığımızı açıklamıyorsunuz? Yine şehrin bir noktasında ÇYDD ve derneğimize neden bir yer göstermiyorsunuz? Güllük ve Selekler çevresinde ki yurttaşlarımızın bizlere kaygıyla ilettiği ve kamuoyunun da cevabını sabırsızlıkla beklediği şu soruları da sabırsızlıkla sormak istiyorum; bu projenin devamında Orduevi'nin, Tophane çay bahçesinin, Nail Konuk pasajının, DSİ Lojmanlarının ve Antalya Valiliği'nin de kaldırılması var mıdır? Özellikle velilerimizin kaygıyla cevabını aradığı soru da şudur; bölge de ki ilkokul, ortaokul ve liselerin kapatılıp arazilerinin satışı yada bu okul arazileri ile ilgili farklı projeler gündemde midir?" ifadelerini kullandı. Daş, birlikte mücadeleyle aşılamayacak hiç bir engelin olmadığını vurguladığı konuşmasında şunları söyledi; "Ülkemiz ve ulusumuz bu kara günleri atlatacak güce ve inanca sahiptir. Hiç kimsenin şüphesi olamasın. Yeter ki, bugün burada olduğu gibi her zaman aramızdaki etnik, dinsel ve dilsel ayrılıkları bir kenara bırakalım."

Haber: Devrim Dönmez Koçak - Fotoğraf: Ekin Akgün / ANTALYA

ulusalkanal.com.tr

# AKP # belediye # add