Merkez Bankası faizi artırdı

Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararında piyasalara sürpriz yaptı. Politika faizi, 200 baz puan artırılarak yüzde 19'a yükseltildi. Beklentilerin üzerindeki faiz artışı sonrası dolarda düşüş yaşandı. Yapılan açıklamada "sıkı duruşun süreceği" belirtildi.

Merkez Bankası faizi artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yüzde 17 olan politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19 seviyesine çekti. Piyasalarda ağırlıklı beklenti 100 baz puan artırım olacağı yönündeydi.

Merkez Bankası'nın 200 baz puanlık faiz artırım kararının ardından döviz piyasalarında aşağı yönlü hareket hız kazandı. Karar öncesinde 7,46-7,47 düzeyinde seyreden dolar, ilk tepki olarak 7,32 seviyesine kadar geriledi. Benzer performansı kaydeden avro da 8,92'den 8,77'lere çekildi.

Merkez, toplantı metninde de "sıkı duruş" vurgusu yaptı. Duyuruda, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin, finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açtığı vurgulandı.

- İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.

Para Politikası Kurulu duyurusunda, "Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak" denildi.

- Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir.

- Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

# faiz # Merkez Bankası # dolar # TL # merkez bankası faiz kararı # faiz kararı # politika faizi # merkez bankası dolar # Merkez Bankası TL