Hükümet ada işgalini izliyor

Yunanistan Ege’deki 18 adamızı 13 yıldır işgal altında tutuyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye kamuoyunda büyük tepki çeken ada işgaline karşı ‘YAPILANLARIN HEPSİNİ İZLİYORUZ’ demekle yetindi

Hükümet ada işgalini izliyor

YunanistanEge’deki 18 adamızı işgal ederek silahlandırdı. Üst düzey Yunan yetkililer sık sık adalara ziyaretler yaparken, bu etkinlikler Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı ve Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı internet sitelerinde de yer aldı. En son Eşek adasında Yunan askerlerinin kuzu çevirirken çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı. Yunanistan Türkiye’ye ait adaların kendilerine ait olduğu mesajı vermeye çalışırken Türkiye’nin işgale 13 yıldır sessiz kalması tartışma yarattı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı için TBMM’de verilen resepsiyonda, Yunanistan’ın işgal ettiği adalarla ilgili soruları yanıtladı. Bir gazeteci, Işık’a Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un, Eşek adasına gelişi sırasında, kendilerine “Türk hava sahasına girdiniz” diye uyaran Türk Hava Kontrolüne küfürlü karşılık verdiğine ilişkin basında yer alan iddialarını sordu. Işık, Yunan Savunma Bakanı’nın başından beri şov yaptığını iddia ederek “Kendi iç kamuoylarına oynuyorlar. Onların şovuna alet olacak bir tutum içerisinde olmayacağız ama Türkiye’nin hiçbir şekilde emrivakiye boyun eğ- meyeceğini de başta Yunan Savunma Bakanı olmak üzere hepsi çok iyi biliyor” dedi.

GEREKTİĞİ ZAMAN GEREKLİ MUAMELE

Işık, Aydınlık muhabirinin Eşek adasında Yunan askerlerinin kuzu çevirmesi ile ilgili sorusuna da “Biz büyük bir devletiz. Yapılanların hepsini izliyoruz. Kurumlarla gerekli istişareleri yapıyoruz. Türkiye’nin emrivakiye boyun eğmeyeceğini Yunanistan da biliyor. Gerektiği zaman gerekli muameleyi yaparız” açıklamasında bulundu.

ADADA KUZU ÇEVİRME

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un, geçen pazar (16 Nisan) günü helikopter ile Ege’de Aydın’a bağlı Eşek adasına giderken, Türk hava sahası içinde uçtuğu uyarısında bulunan Türk hava kontrolörüne, Türkçe küfür ettiği öne sürülmüştü. Kammenos’u taşıyan helikopter Didim’in karşısındaki Eşek adasına yaklaştığında Türk kontrolör telsizden “Türk hava sahasında uçuyorsunuz. Uçuş planı verin” dedi. Kammenos bizzat “Yunan hava sahasındayız. Ben de Yunan Savunma Bakanıyım” demiş, Türk kontrolör ısrar edince de bu kez Kammenos, “Bre ha s...r” diye küfürlü karşılık vermişti.

NEDEN YAPTIRIMDA BULUNMADINIZ?

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Milli Savunma Bakanı Işık’ın Eşek adası ilgili açıklamalarını bir önerge ile TBMM’ye taşıdı. Baydar önergesinde Işık’a “Neden bu zamana kadar bir yaptırımda bulunmadınız?” sorusunu yöneltti. Işık’ın, 23 Nisan Resepsiyonu’nda kendisine yöneltilen soruya “Yunan Savunma Bakanı şov yapıyor. Onların şovuna alet olacak bir tutum içerisinde olmayacağız ama Türkiye’nin hiçbir şekilde emrivakiye boyun eğmeyeceğini de başta Yunan Savunma Bakanı olmak üzere hepsi çok iyi biliyor” yanıtını verdiğini anımsatan Baydar, Bakan Işık’tan şu soruların yanıtı istedi: “Yunan Savunma Bakanı PanosKammenos ve beraberindekilerin, Eşek Adası’ndaki tutumlarına karşın, bu zamana kadar neden bir yaptırımda bulunulmamıştır? Sizin deyiminizle “hiçbir şekilde emrivakiye boyun eğmeyerek” nasıl bir yaptırım uygulanacaktır? Söz konusu olayı, “Yunan Savunma Bakanı şov yapıyor...Türkiye’nin hiçbir şekilde emrivakiye boyun eğmeyeceği....” gibi sözlerle geçiştirmeyi mi düşünüyorsunuz?”

'Oldu bittiye getirilemez'

Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un, Eşek Adası'na giderek ziyafet verdiği fotoğrafları eski bakanlara sorduk.

Eski bakanların değerlendirmeleri şöyle:

Eski Milli Savunma Bakanı Barlas Doğu: Biz bunlara alet olmamalıyız. Uluslararası hukuka dayalı haklarımız var. Haklarımızı savunmak çok basit. Birleşmiş Milletler'e bunu rapor etmemiz lazım Yaptıklarını uluslararası alanda anlatmak lazım. Kardak olayında sert tavır koyduk ve bitti. Böyle bir şova biz alet olmayız. Kabul etmemiz mümkün değil.

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış: Adaların aidiyeti konusunda da Türkiye ve Yunanistan arasında 1990'larda başlayan bir süreç var. O süreç bir türlü sonlandırılamadı. Eğer sonlanmış olsaydı, adaların aidiyeti de dahil olmak üzere birçok sorun çözülmüş olurdu. Türkiye ve Yunanistan kavga ederek değil, diplomatik çerçeve içinde sonuca ulaşmalı. Uluslararası mercilere müracat yapılması ve sonuca göre davranılması gerektiği kanaatindeyim. Oldu bittilerle ne Türk tarafı, ne de Yunan tarafı bir yere varamaz. Bir fiili durum yaratmak suretiyle, bir adanın uluslararasu aidiyeti değişmez

2009’dan beri tabela orada: Papulyas, Aydın Eşek Adası Belediye Başkanı Evangelos Kottoros ile birlikte Belediye Başkanlığı Binasının önünde fotoğraf çektirdi. Binaya asılı tabelada, “Yunanistan Cumhuriyeti, Güney Ege Bölgesi, Oniki Ada İli, Eşek Adası Nahiyesi” yazılmış. Anılan tabela, 2009’dan beri sekiz yıldır yerinde duruyor.Yunanistan Aydın Eşek Adası’nı ilhak etmiş.

■ 26 Haziran 2014: Eski Yunan Savunma Bakanı Avramopoulas, Aydın Eşek Adası’na gelerek adadaki Yunan SAT Komandolarını denetledi.Kardak kahramanı Türk SAT Komandoları kumpasla içeri tıkılıp tutsak edilirken, Eşek Adası’na Erdoğan ve AKP Hükümetlerinin himayesinde Yunan SAT Komandoları yerleştirilmiş. Adanın limanında bir de Yunan Hü- cumbotu var.

■ 08 Aralık 2015: Hollanda Savunma Bakanı Bayan Hennis, Hollanda Göçmen Bakanı Dijkhoff, Yunan Savunma Bakanı ile birlikte Aydın Eşek Adası’na geldi. Yasadışı yollardan, helikopterle ve pasaportsuz olarak Eşek Adası’na giriş yapan bakanlar Belediye Başkanı Kottoros ile birlikte fotoğraf çektirdi.

■ 16 Nisan 2017: Yunan Savunma Bakanı Kammenos, Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Stefanis ile birlikte Yunan işgali altındaki Aydın Eşek Adası’na geldi.

Aydınlık

# yunanistan # ege # Adalar