Arkeolojik kalıntıları yok ediyordu: Köylüler dur dedi

Mersin’nin Anamur ilçesinde bölgenin tarihi dokusuna ve doğasına zarar verecek olan mermer ocağına, yargı geçit vermedi. Köylüler adına davayı açan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Anamur Temsilcisi Avukat Şeyda Afyoncu Top, Ulusal Kanal’a konuştu. ”Mermer ocağı, sadece Anamur’u değil, 200 km’lik alanı kirletecekti, bunun önüne geçtik” dedi.

Arkeolojik kalıntıları yok ediyordu: Köylüler dur dedi

Haber: Yalçın Emir Akarsu

Muzun başkenti MersinAnamur’da yapılmak istenilen doğa talanına, yargı izin vermedi.

Anamur’a bağlı Korucuk köyünde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili verilen, ÇED Gerekli Değildir kararının yürütmesi durdurulmuştu. Mersin Çevre ve Doğa Derneği ile köylüler mücadele etti. Mersin 2. İdare Mahkemesi, kararını verdi. Davayı, mermer ocağı şirketi kaybetti.

Davanın avukatı Mersin Çevre ve Doğa Derneği Anamur Temsilcisi Avukat Seyda Afyoncu Top, süreci Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Avukat Seyda Afyoncu Top, ''Köy halkı mermer ocaklarinin onların yaşam alanlarına ve sularına zarar vereceklerini söylediler. Ve istemediklerini belirttiler. Sonrasında Mersin valiliği nce ÇED gerekli değildir kararı yayınlandı. Ve biz bunun üzerine ovabasi köyü ve Korucuk köyü muhtarlarıyla birlikte MerÇed adına bu davayı açtık. Yöre halkları ile birlikte mermer ocaklarına karşı mitingler düzenledik'' dedi.

Avukat, bölgeye yapılmak istenen mermer ocaklarının halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti:

- Mermer ocağı açılan bölgelerde insanlarda akciğer rahatsızlıkları oluyor. Bunun yanısıra tozlaşmayı engelliyor. İnsanlar tarım yapamaz hale gelirler bir süre sonra. Kalkan toz olduğu gibi bitkilerin üzerine yapışıyor. Hatta akarsulara karıştığı zaman denizdeki balığın üremesini engellediği yönünde bilimsel raporlar var. Ayrıca en önemlisi de su kaynaklarının yer değiştirmesi ve ya yok olması gibi sonuçları oluyor.

Seyda Afyoncu Top, bölgede arkeolojik açıdan önemli kalıntılar olduğunu söyledi.

- Bu mermer ocaklarının altında yatan sebep ne? Ne olabilir sizce? Ben bu konuda net bir şey söyleyemem ama yöre halkının düşüncesi bölgedeki tescilsiz arkeolojik eserlerin Mermerciler tarafından taranması. Yerleşim yerine çok yakın 3 mermer ocağı da. Hepsinin olduğu bölgede de arkeolojik eserler var.

# Mersin # ulusal kanal # dava # anamur # ÇED # köylüler # mermer ocağı # mermer # Mersin Çevre ve Doğa Derneği # Korucuk # Yöre halkı