İran-Irak sınırındaki 7,3'lük deprem sonrası uzmanından önemli uyarılar (Son depremler)

Deprem uzmanı Ahmet Ercan, İran-Irak sınırında meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki deprem sonrası önemli uyarılarda bulundu. Depremin artçılarının ilk 10 gün içinde yoğun şekilde süreceğini ifade eden Ercan, Türkiye için ivedi bir etkileşimin beklenemeyeceğini açıkladı

İran-Irak sınırındaki 7,3'lük deprem sonrası uzmanından önemli uyarılar (Son depremler)

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Övgün Ahmet Ercan, İran-Irak sınırında 7,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası önemli açıklamalar yaptı.

Depremin artçılarının ilk 10 gün yoğun şekilde süreceğini belirten Ercan, depremin etkisiyle yeni depremlerin tetiklenebileceğini açıkladı.

Ayrıca Ercan, Türkiye için ivdeki bir etkileşim beklenemeyeceğini aktardı.

Ahmet Ercan'ın açıklamaları şu şekilde:

12 Kasım 2017 21.18’de 11,7 km derinde M=7,2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem Arap bindirme kuşağının Zağros kırığında, ters bir kırılmayla gerçekleşmiştir. Zağros bindirme kırığı, sağ atımlı Kuzey Anadolu Kırığının, güney-doğuya uzayan kuyruğu üzerinde yeralır. Bitlis-Zağros bindirme kuşağı, Türk toprakları içinde Hakkari, Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş’a doğru uzanır.

Kırılmayı yaratan güç, Arap kalkanının kuzeye doğru (Anadolu’ya) yaklaşık yılda 2 cm hızla bindirmesinden kaynaklanmıştır.

Depremin yerde yaklaşık oluşturduğu kırık boyu 40 ile 45 km’dir. Deprem 30 saniye sürmüştür. Bu depremle yerden 150 atom bombası gücünde bir gerginlik boşalmıştır. Kırık boyunca yer 2 metre 40 santim yer değiştirmiştir. Depremin yıkım gücü I=10’dur. Dağlık kesimde olması, yüksek sıklıkta sarsılan kayalık alan üzerindeki, az katlı konutlarla çalkalanmaya gelmemesi nedeniyle yıkım beklenenden azdır.

Depremin artçıları ilk 10 gün yoğun sürecektir.

Bu depremin etki alanı 200 km çaplı bir alandır. Bu alan içinde taşma düzeyine dek birikmiş gerginleri taşıyan kırıklar varsa, bu depremin etkisiyle buralarda yeni bir depremi tetikleyebilir.

Yerin çekirdeğine dek sarsıntılar indiğinden, yer kabuğu mekik, şişme-büzülme, burkulma devinimi durumundadır. Bunu etkisi en az 7 gün sürecektir.

Türkiye için ivedi bir etkileşim beklenmez.

ulusal.com.tr

# deprem # türkiye # iran # ırak # ahmet ercan