İsrail'in ilhak planı protesto edildi

Tel Aviv'de, İsrail'in ilhak planı protesto edildi. Rabin Meydanı'ndaki eyleme, İsrail vatandaşı Filistinlilerin yanı sıra çok sayıda İsrailli katıldı. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, Başbakan Netanyahu aleyhine sloganlar atarak, İsrail yönetiminin uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.

İsrail'in ilhak planı protesto edildi

Tel Aviv, büyük bir eyleme ev sahipliği yaptı. Binlerce kişi, İsrail yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planını protesto etti.

Salgın nedeniyle Rabin Meydanı'ndaki alana giriş öncesinde göstericilere maske dağıtıldı. Sık sık sosyal mesafeye dikkat edilmesi için anonslar yapıldı. Eylemde, Filistin bayrakları açıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kastedilerek üzerinde "suç başbakanı" yazılı maskeler takıldı.

Protestoda, ABD'de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd'un son sözlerine atıfta bulunularak "1948'den bu yana nefes alamıyoruz." pankartı açıldı. Sık sık "ilhak" karşıtı sloganlar atıldı. "Filistinlilerin hayatları değerlidir", "Irkçılığı durdurun" yazılı pankartlar taşındı.

ABD'den Demokrat Parti Vermont Senatörü Bernie Sanders da görüntülü mesajla eyleme destek verdi. Sanders, "Batı Şeria'nın herhangi bir bölümünün yasa dışı olarak ilhak edilmesi planı durdurulmalı, işgal son bulmalı. Filistin ve İsrail'deki tüm insanların eşit şartlar altında yaşamaları için çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

Eyleme katılan İsrail vatandaşları, ülkelerinin Filistin topraklarını ilhak planına karşı olduklarının altını çizdi. "Hiç kimse işgal altında yaşamamalı. Herkesin kendi devleti olmalı. Bizim ülkemiz onların topraklarını işgal etmemeli." ifadelerini dile getirdiler.

ABD Başkanı Donald Trump', İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında sözde Orta Doğu barış planını açıklamıştı. O planda, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki söz konusu yerlerin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

ulusal.com.tr

# israil # filistin # Binyamin Netanyahu # Tel Aviv