Deprem! Sepp Blatter istifa etti! İlk açıklama

29 Mayısta düzenlenen FIFA seçiminde 5'inci kez FIFA başkanlığına seçilen Sepp Blatter, dün Zürih'te düzenlediği ani basın toplantısı ile FIFA Başkanlığından istifa etti ve olağanüstü seçim kararı aldı.

Deprem! Sepp Blatter istifa etti! İlk açıklama

FBI ile İsviçre polisinin geçen hafta ortak düzenlediği operasyonla aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu üst düzey 7 FIFA üyesi yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları ile Zürih'te gözaltına alınmıştı. Yaşanan bu şok operasyon sonrası dünya futbol kamuoyu Blatter"in istifa edeceğini yada seçimi erteleme kararı alacağını düşünürken kendisi tüm suçlamaları reddetmiş ve "Hafta içinde yaşanan son olaylar, futbolun üzerine gölge düşürdü. Kongrenin ertelenmesi bile gündeme geldi. Buna rağmen hala ayaktayız" şeklinde konuşmuştu. Ardından yapılan seçimde rakibi Ürdün Prensi Ali Bin el Hüseyin'in 2'inci turda adaylıktan çekilmesi sonucu Blatter 5'inci kez FIFA başkanlığına seçilmişti.

"FIFA BENİM HAYATIM"

FIFA'nın Zürih'te ki merkezinde basın mensuplarının karşısına çıkan 79 yaşındaki Blatter beklenmedik bir karar ile istifa ettiğini açıklarken şunları söyledi:

"FIFA benim hayatım, benim için en önemli şey FIFA ve dünya futbolu. Benden sonraki başkanın seçilmesi için olağanüstü seçime gidilecek. FIFA için bugüne kadar elimden geleni yaptım. FIFA başkanlık seçiminde mücadeleme devam ettim. Ama FIFA'nın sıkıntıları sona ulaşmadı. Başkanlığım gereken desteği almadı. Yerime gelecek başkanın acilen seçilmesi için olağanüstü başkanlık seçimi çağrısı yapıyorum"

SEÇİME KADAR GÖREVDE

Sepp Blatter'in yaptığı açıklama ile istifa ettiğini açıklamasına rağmen olağanüstü seçim yapılana ve yeni başkan seçilene kadar görevde kalacağı belirtilirken. FIFA'nın olağanüstü kongresinin FIFA'nın kurallarına göre seçimde oy kullanacak delegelere en az 4 ay öncesinden bilgi verilmesi gerektiğinden seçimin en erken Aralık ayında yapılacağı iddia edildi.

BLATTER NEDEN İSTİFA ETTİ ?

17 yıldır FIFA başkanlığını yürüten Blatter'in istifa kararı almasının ardından özellikle operasyonun bir diğer ayağı olan ülke konumunda ki ABD'de çeşitli iddialar gündeme geldi. ABD basının Blatter'in istifasının nedeni olarak FBI'ın kendisi hakkında başlatmaya hazırlandığı soruşturmadan en az hasar ile çıkmak için olduğu haberlerde yer aldı. Kendisine istifa etmesi gerektiğini avukatları söylemiş olduğu da belirtildi.

YENİ FIFA BAŞKANI KİM OLACAK ?

Sepp Blatter istifa etmesinin ardından yeni başkan kim olacak sorusunu sormaya başlayan dünya futbol kamuoyu için ilk cevap geçen hafta düzenlenen FIFA seçiminde Blatter'e karşı seçimi kaybeden Ürdün Prensi Ali Bin el Hüseyin'den geldi. Prens Hüseyin "Her zaman futbol için hizmete adayım" derken "FIFA ve futbol için şuan ki en önemli durum sarsılan imajı düzeltmek" ifadelerini kullandı.

Avrupa basınında yer alan haberlerde ise FIFA Başkanı Sepp Blatter'in son dönemlerde ki en önemli muhaliflerinden olan ve geçen hafta yapılan seçimde Blatter'in rakibi Ürdün Prensi Ali Bin el Hüseyin'i destekleyen UEFA Başkanı Michel Platini'nin de FIFA Başkanlığı için aday olacağı iddia edildi.

Sercan SAPANATAN

DHA

# istifa # fifa # sepp blatter