Diyarbakır'ın tescilli lezzeti

Bayramlar, nişanlar, düğünler, bütün özel günler tatlısız olmaz. Anadolu’nun zengin mutfak kültüründe çok sayıda tatlı çeşidi var. Diyarbakır’ın meşhur burma kadayıfı da onlardan biri. 2017 yılından beri o artık tescilli Diyarbakır lezzeti. Peki burma kadayıf nasıl yapılıyor? Püf noktaları neler? Levent Usta, sizler için anlattı.

Diyarbakır'ın tescilli lezzeti

Haber-Kamera: Ekrem Demir

Bayramlar, nişanlar, düğünler, bütün özel günler tatlısız olmaz. Anadolu’nun zengin mutfak kültüründe çok sayıda tatlı çeşidi var. Diyarbakır’ın meşhurburma kadayıfı da onlardan biri… Nerdeyse bütün ustaları Bingöllü olsa da, 2017 yılından beri o artık tescilli Diyarbakır lezzeti.

Yöresinin eşsiz tatlısının tarihi derin, çeşidi çok. Diyarbakır’a gidenler bu tatlıyı yemeden kentten ayrılmıyor.

Burma kadayıfının unu, beyaz, sarı ve esmer unun karışımıyla hazırlanıyor. Hamur sıvı hale gelinceye kadar yoğruluyor. Tüp gazla ısıtılan bakır siniler üzerine süzgeçten akıtılarak tel kadayıf elde ediliyor. Her tane bir burmalık kalıp oluşturuyor. Kadayıf 1 saat kadar dinlendiriliyor.

Ceviz veya fıstıkla ince tel kadayıf karışımından burma kadayıfın içi hazırlanıyor. Tepsi tereyağı ve pekmez karışımıyla yağlanıyor.

Kalıp halindeki tel kadayıfın içine hazırlanan iç konuluyor. Burgu şeklinde sarılarak tepsilere diziliyor.

Döndürerek pişirme işlemine geçiliyor. Altı kızardıktan sonra yağı süzülüyor. Çevrilerek diğer tarafı da kızartılıyor. Şerbeti için de 1 litre suya 1,5 kilogram şeker katılıyor. Kıvam alıncaya kadar kaynatılıyor. Sonrasında da soğumaya bırakılıyor.

Pişen kadayıfa hazırlanmış olan şerbeti verilerek yaklaşık 30 dakika kadar dinlendiriliyor. Burma kadayıf fıstık veya cevizle süslenerek servise hazır hale geliyor.

# diyarbakır # anadolu # meşhur # zengin # Hamur # Burma