İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ABD'yi pişman edeceğiz

İran'ın Ahvaz kentinde yaşanan terör saldırısında ölü sayısı 29'a yükseldi. Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Saldırının, Körfez ülkeleri tarafından finanse edildiğini öne süren Ruhani "ABD’yi bu saldırgan tutumundan dolayı pişman edeceğiz” dedi.

1979 İran Devriminden bu yana Devrim Muhafızlarına düzenlenen en kanlı saldırılarının yankıları sürüyor.

Askeri geçit töreninde yaşanan saldırıda 24 olan can kaybı sayısı 29'u yükseldi. Ölenler arasında geçit törenini izleyen kadın ve çocukların da bulunduğunu bildirdi. 70'den fazla kişinin de yaralandığı saldırının sorumluluğunu İran hükümeti karşıtı Arap örgüt Ahvaz Ulusal Direnişi ile IŞİD üstlendi.

Saldırı ile ilgili İran'dan peş peşe açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e göre saldırının arkasında Amerika var. İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi de "Saldırının cevapsız kalmayacağını" açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı için New York'a hareketinden önce gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD destekli Körfez ülkelerini İran'daki hükümet karşıtı Arap örgütlere mali ve askeri destek vermekle suçladı.

İsim vermeyen ancak ABD'yi işaret eden Ruhani "İran işlenen bu suça yasalar ve ulusal çıkarlar doğrultusunda yanıt verecektir. ABD bir kabadayı gibi davranıyor ve güç kimdeyse dünyanın etrafında istediğini yapabileceğini sanıyor. ABD’nin yaptırımının üstesinden geleceğiz ve ABD’yi bu saldırgan tutumundan dolayı pişman edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları da saldırının ardından unutulmaz ve ölümcül bir intikam alınacağını duyurdu.

Gözlerin çevirildiği ABD'den de saldırıyla ilgili bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı söcüsü Heather Nauert "Radikal İslami terörizm belası karşısında İran halkının yanındayız ve onlara başsağlığı diliyoruz" açıklamasını yaptı.

ABD'nin müttefikleri olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler ile gerilimli ilişkilere sahip Körfez ülkesi Katar, en az 70 kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıyı kınadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'da BM Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a hareketinden önce İran'a başsağlığı diledi.

Bu arada dört kişi olduğu belirtilen saldırganlarla ilgili farklı haberler geliyor. İran basınına göre dört saldırgan da öldürüldü. Vali Yardımcısı Ali Hüseyin Hüseyinzade ise iki saldırganın öldürüldüğünü, ikisinin de gözaltına alındığını açıkladı.

ulusal.com.tr

# abd # iran # saldırı # terör # ruhani # ahvaz