Çaka Bey heykeli törenle açıldı

İlk Türk Donanmasının amirali Çaka Bey’in heykeli 1081 yılında fethettiği İzmir’de törenle açıldı. Büst açılığında konuşan 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar, Türk Donanması ve İzmir için Çaka Bey’in önemine vurgu yaptı. Hotar, “hedefimiz Mavi Vatan vizyonu için denizci ve zabit yetiştirmek” dedi.

Çaka Bey heykeli törenle açıldı

Haber: Ufuk Akkaya - Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Alparslan’ın 1071’de Malazgirt Zaferi ile Anadolu’nun kapısını açmasından sadece 10 yıl sonra Çaka Bey at üstünde İzmir’i aldı ve ilk Türk donanmasını kurdu. Çaka Bey 40 parça gemi ile Adalar Denizi ve Akdeniz’de seyrüsefere başladı.

Bozkırdan gelen denizci Çaka Bey’in heykeli, 1081’de fethedip Türk yurdu yaptığı İzmir’de törenle açıldı. BüstDokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü girişine konuldu.

Çaka Bey heykeli açılış törenin de konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversitenin denizcilik alanındaki hedeflerini açıkladı.

Çaka Bey büstü Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Arzu Atıl tarafından yapıldı. Çaka Bey heykelini Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Yıldız ile birlikte açtı.

Doğu Roma imparatorluğundan İzmir’i alan Çaka Bey’in hedefi İstanbul’u fethetmek ve Akdeniz ticaretine egemen olmaktı. Çaka Bey’in koyduğu o hedefi 1453’te Osmanlı İmparatorlu padişahı Fatih Sultan Mehmet ulaştı.

# izmir # Heykel # Mavi Vatan # anadolu # Dokuz Eylül Üniversitesi # Çaka Bey # ilk türk donanması # büst # nükhet hotar # türk donanması # malazgirt zaferi # Güzel Sanatlar Fakültesi # Kadir Yıldız