Merkez'den swap hamlesi

Swap limiti 3. kez yükseltildi. Merkez Bankasının yeni swap hamlesi satış limitini yüzde 40'a çıkarmak oldu. Uzmanlar ise bu politikanın sürdürülebilir olmadığı görüşünde. Zira yabancılar lira bulmak için TL varlıklarını satıyor. Dolar ise gün gün yükselişini sürdürüyor

Türkiye'nin döviz rezevleri giderek azalıyor. Doların değeri ise yükseliş çizgisini koruyor. Merkez Bankası'nın peş peşe swap hamleleri kurun yükselişini frenliyor ancak engel olamıyor.

Swap satış limiti yüzde 40'a çıkarıldı.

Merkez Bankası, dövize yönelik bir swap hamlesi daha yaptı. Vadesi gelmemiş swap satış limiti yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarıldı.

Swap satışı sınırı geçtiğimiz Perşembe günü yüzde 20'den yüzde 30'a yükseltilmişti. Söz konusu sınır geçen haftanın başında ise yüzde 10 seviyesinden yüzde 20'ye çıkarılmıştı.

Öte yandan güne yükselişle başlayan dolar lira kuru, 5,62 seviyesinde dengelendi.

Ekonomistler ise swap yönteminin sürdürülebilir olmadığını belirtiyor. Uzmanlar, "Repo ihalelerini açmamak için swap yoluna gidildiğini" ifade ediyor. Ve önemli bir uyarı yapılıyor. Ekonomistler bu ihalelerin açılması durumunda "dolar yükselir" diyor.

Yabancı yatırımcı ise lira varlıklarını satmaya yöneldi.

Swap faizlerinde sert tırmanışın görüldüğü geçen hafta TL ihtiyacını daha ucuza karşılamak isteyen yabancı yatırımcı 1,34 milyar dolarlık TL varlık sattı.

Diğer yandan Merkez Bankası'nın rezervleri giderek yükseliyor. Son verilere göre Merkez'in brüt döviz rezervleri, 75 milyar 408 milyon dolar oldu.

# Merkez Bankası # Döviz # dolar # swap