Dövizle kira dönemi bitiyor mu? Bakan açıkladı

Alışveriş merkezlerinde, evlerde, dükkanlarda artık dövizle kiralama ve satış dönemine son veriliyor. Açıklamayı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Fransa dönüşünde yaptı. Türkiye'nin reel ekonomisini "altın yumurtlayan tavuktur" diyerek tanımlayan Albayrak, "Türkiye trenine atlamayan, bu treni kaçıran kaybedecek." ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransa dönüşü konuştu. Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire ile Paris’teki görüşmesinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Albayrak önemli konulara değindi, dövizle kiralama ve satış dönemine son verileceğini açıkladı.

"AVM’lerdeki dükkanlarda, gayrimenkullerde döviz ile kiralama ve satışın önüne geçmek için gerekli adımları en kısa sürede atacağız. İşte burada hassas bir nokta var. Bir kısım kredi döviz riski bununla ilişkili olan portföyü ayıracak şekilde çalışıyoruz. Bunu en kısa sürede Meclis’e getireceğiz. Bu konuyla ilgili toplumda da zaten ciddi bir talep var. Detayları, hukuki süreçleri çalışılıyor şu an."

Albayrak, "Tüm kurumlar piyasalar ile teyakkuzda olmalı." ifadelerini kullandı. "Doların güvenilir bir ticari enstrüman olmaktan çıktığını." vurguladı.

"Yaşadığımız süreçler bize çok farklı şeyler öğretiyor. Küresel sistemde her anlamda teyakkuzda olmamız lazım ülke olarak. Ekonomide artık bir açıklama ile bir tweet ile piyasalar hareketlenebiliyor. Son yaşananlar şunu net bir şekilde ortaya koydu ki, dolar, küresel ve finansal sistemde artık güvenilir bir ticari enstrüman olmaktan çıkmıştır."

Dövizdeki dalgalanmaların ardından yaptıkları uluslarararası telekonferansa 6 bin 100 yatırımcının katıldığını hatırlatan Bakan Albayrak, "Türkiye trenine atlamayanın, bu treni kaçıracağını" söyledi.

"Türkiye'ye bu makul bakış açısıyla bakan yatırımcıların tamamı 2023 Türkiye’sine geldiğinde bu resimden çok daha kazançlı çıkacak. Türkiye trenine atlamayan, bu treni kaçıran kaybedecek."

Türkiye'nin reel ekonomisini "altın yumutlayan tavuk" olarak niteleyen Albayrak, "Türkiye ekonomisiyle ilgili büyük bir risk görmüyoruz." dedi.

"Türkiye’nin reel ekonomisi altın yumurtlayan tavuktur kimsenin kesmesine izin vermeyiz vermeyeceğiz. Zarar vermeye çalışanlar da karşısında ilk beni bulacaklar. Türkiye’nin ekonomisi ve finansal sistemiyle ilgili büyük bir risk görmüyoruz. Küresel süreçte yaşanan gelişmeleri fırsat olarak değerlendirmeyi amaçlıyoruz."

Hazine Bakanı ayrıca Halkbank konusunda "bir ceza beklenmediğini" belirtti.

ulusal.com.tr

# açıklama # Döviz # albayrak # bakan # kira