Rusya-ABD hattında İdlib tartışması

İdlib operasyonu nedeniyle Moskova-Washington hattında karşılıklı açıklamalar var. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Suriye kendi topraklarındaki militanları defetme hakkına sahip" açıklamasına Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo yanıt verdi. Pompeo "Tehlikeli çatışmaları daha da tırmandırır" dedi. Moskova'dan ikinci yanıt ise gecikmedi.

İdlib'de savaş sahası kadar diplomasi sahası da sıcak. Moskova ve Washington İdlib konusunda karşılıklı açıklamalar yapıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye hükümetinin topraklarındaki militanları defetme hakkına sahip olduğunu belirtmişti. O açıklamaya Washington yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya ile Suriye hükümetinin olası İdlib operasyonunu zaten tehlikeli çatışmaların daha da tırmandırılması olarak gördüklerini duyurdu. Pompeo, olası operasyonun İdlib'deki 3 milyon Suriyeliyi olumsuz etkileyeceğini iddia etti.

Amerika'dan gelen açıklama üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir açıklama daha yaptı. Lavrov, "Moskova, Amerika tarafı karşılıklı saygı çerçevesinde konuşmaya hazır olduğunda diyaloğa başlayacak." ifadelerini kullandı.

İdlib'i 3 taraftan kuşatan Şam da açıklamalara dahil oldu. Şam Milletvekilli Omer Osi, Suriye ordusunun İdlib kırsalına büyük bir askeri sevkiyat yaptığını belirtti.

Osi, Suriye ordusunun Rusya'nın desteğiyle İdlib'i mutlaka alacağını söyledi.

ulusal.com.tr

# abd # rusya # idlib