HDP'li İbrahim Binici'den özerklik itirafı: ''6-8 Ekim eylemleri özerklik ilanı için yapıldı''

6 Ekim 2014'te HDP, PKK'nın Ayn El Arap'ta katliam yaşandığını iddia ederek ''metropolleri işgal etme'' çağrısını tekrar etmiş, kışkırtmanın fitilini ateşlemişti. PKK'nın gençlik yapılanması okulları, otobüsleri, bayrakları ve Atatürk heykelleri ateşe vermişti. Özellikle Diyarbakır, Muş, Siirt, Batman, Mardin ve Van'da yoğunlaşan şiddet olaylarında 45 kişi hayatını kaybetmişti. İşte 6-8 Ekim'de yaşanan olayların iddianamesi hazırlandı. 6-8 Ekim olayları iddianamesinde sanıklardan eski HDP'li vekil İbrahim Binici'nin ifadeleri dikkat çekti. Eylemlerin PKK tarafından organize edildiğini söyleyen Binici, asıl amacın ''Türkiye'de özerklik ilan edilmesi'' olduğunu itiraf etti. İddianamede HDP'li Selahattin Demirtaş'ın daha önce yaptığı özerklik açıklamaları da yer aldı.

HDP'li İbrahim Binici'den özerklik itirafı: ''6-8 Ekim eylemleri özerklik ilanı için yapıldı''

6-8 Ekim eylemlerinin amacı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame ile bir bir ortaya çıktı.

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile 27'si tutuklu 108 sanık 6-8 Ekim olaylarına ilişkin 26 Nisan'da yargı karşısına çıkacak.

PKK'nın talimatları doğrultusunda HDP'nin halkı sokağa dökme çağrılarının yer aldığı iddianamede eylemlerin amacı gözler önüne serildi. Sanıklar arasında yer alan eski HDP Milletvekili İbrahim Binici, 6-8 Ekim eylemlerinde amacın ''özerkliğin ilan edilmesi'' olduğunu itiraf etti.

''Kobani'ye geçtikten sonra PYD Eş Başkanı Enver Müslim ile Enver Müslim’in taraftarları bizi karşıladı. Bizi bir binaya götürdüler. Burada yaklaşık 2,5-3 saat kadar Selahattin Demirtaş ile görüşme yaptılar. Kobani olayları olarak bilinen ve ölüm olaylarının yaşandığı eylemlerin demokratik bir hak olmadığını tam aksine şiddet eylemleri olduğunu söyleyebilirim. Kobani olayları esnasında gerçekleştiren eylemlerin ve ölümlerin PKK örgütü tarafından organize edildiği ve Türkiye topraklarında özerklik ilan edilmesi adına gerçekleştirildiğini söyleyebilirim. Yapılan açıklamalar, talimatlar ve çağrılar da bunu göstermektedir.''

HDP'li Selahattin Demirtaş'ın daha önce yaptığı özerklik açıklamaları da iddianameye girdi. Bunlardan ilki 30 Aralık 2015'te yapılan açıklama. Demirtaş o açıklamasında, ''Diktatörlüğe karşı tek panzehir şu anda bizim ortaya koyduğumuz demokratik alternatif olan özerkliktir'' ifadelerini kullanmıştı.

8 Ocak 2016'daki açıklamasında da Demirtaş’ın ''Biz mahkemenin karşısına çıkarız. Bana sorsa 'özyönetimi, özerkliği savundun mu?' derse, 'Evet savundum' derim'' ifadelerini kullandığı kaydedildi.

# açıklama # hdp # 6 8 EKİM OLAYLARI