ILO kararını verdi: Grev erteleme hak ihlalidir

Uluslararası Çalışma Örgütü ertelenen Şişecam grevi ile ilgili hükümeti haksız buldu. İLO, "grev ertelemek hak ihlalidir" dedi. 5 bin 800 işçi Türkiye genelindeki 10 cam fabrikasında greve çıkmış, hükümet milli güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle grevi ertelemişti.

ILO kararını verdi: Grev erteleme hak ihlalidir

Uluslararası Çalışma Örgütü hükümeti değil Şişecam işçilerini haklı buldu. ILO, "Şişecam grevinin ertelenmesi hak ihlalidir" dedi.

Süreç 5 bin 800 işçinin, Türkiye genelindeki 10 Şişecam fabrikasında greve çıkmasıyla başlamıştı. İşçiler düşük ücret zammına karşı 28 Haziran günü fabrikalarda üretimi durdurdu. Ancak Bakanlar Kurulu, genel sağlığı ve milli güvenliği bozduğu gerekçesiyle grevi erteledi. Kristal-İş sendikası da grev erteleme kararı için Uluslararası Çalışma Örgütü’ne şikayette bulundu.

ILO Sendika Özgürlüğü Komitesi başvuruyu karara bağladı. Komite, cam sektörü açısından ertelemeyi gerektirecek bir durum olmadığına karar verdi. Ayrıca grev ertelem kararının Bakanlar Kurulu tarafından değil, tarafların eşit temsil edildiği bir kurul tarafından alınması gerektiği belirtildi.

Uluslararası Çalışma Örgütünün dikkat çektiği bir nokta daha var. O da Türkiye'deki Sendikalar Kanunu. Kanuna göre hükümet grevi 60 günlüğüne ertelediğinde işçiler bu süre bitiminde yeniden greve başlayamıyor. Bu nedenle "erteleme kararı" bir grev yasağına dönüşüyor. Uluslararası Çalışma Örgütü bu maddenin ILO sözleşmesine aykırı olduğuna dikkat çekiyor.

# uluslararası çalışma örgütü # ILO