Halkbank Genel Müdürü açıkladı: 1763 müşteri...

Halkbank'ın internet sitesinden ucuz dolar ve euro satışı kafaları karıştırdı. Bankanın Genel Müdürü Osman Arslan, piyasalar kapandıktan sonra Bloomberg Reuters'tan alınan verilerle satış yapıldığını söyledi. Bu durum akıllara "siber saldırı" şüphesini getirdi. Siber saldırı henüz tespit edilemedi ancak döviz sağlayıcı firma üzerinde inceleme yapılıyor.

Halkbank'ın internet sitesinden cuma gecesi piyasa fiyatından ucuza dolar ve euro satıldı, kafalar karıştı.

Banka ilk yaptığı açıklamada olayın döviz kurlarındaki düşüşün sistemsel bir hatadan kaynaklandığını duyurdu. Ancak Bankanın Genel Müdürü Osman Arslan'dan gelen ikinci açıklama dikkatleri çekti.

Bankacılık 724 yapılabilen bir hizmet sektörü. Bizde bir çok bireysel ve kurumsal müşterimiz var. Piyasalar kapandığı zamanda müşterilerimizin ineternet bankacılığında döviz alım ve satım işlemleri yapan bankalardan bir tanesiyiz. Döviz kotasyonlarını hemen hemen bütün bankalar Bloomberg Reuters'tan alır. Bizde Bloomberg’ten sağlamaktayız. Piyasalar kapandıktan sonrada biz Bloomberg verileriyle devam ediyoruz. Söz konusu dolar ise alış ve satış kurunu alırız birde iki para birimi arasındaki faiz farkları vardır.

Arslan'ın piyasalar kapandıktan sonra Bloomberg Reuters'tan alınan verilerle satış yapıldığını söylemesi akıllara "siber saldırı" şüphesini getirdi. Hacklenme ve siber saldırı henüz tespit edilemedi ancak döviz sağlayıcı firma üzerinde inceleme yapılıyor.

Halkbank Genel Müdürü, "Kur bilgisi hatalı girilmiş değildir ama ülkeler arası faiz makasının bir düzeltme faktörü olarak kura olan etkisinden kaynaklanan bir yanlış giriş vardır. İlk defa böyel bir hata ile karşılaştık." ifadelerini kullandı.

Halkbank'ın sitesinden belirtilen zaman dilimlerinden bin 763 müşteri 4.6 milyon dolar alım yaptı. Ucuz dolar euro alımı yapan hesaplara bloke konuldu.

ulusal.com.tr

# halkbank