Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: ''Çin, Almanya ile ikili ilişkilerini sürdürmeye hazır''

Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı, Şİ Cinping Almanya Başbakanı Angela Merkel, ile çarşamba günü video konferans üzerinden görüştü.Görüşmede Çin-Almanya ve Çin-Avrupa Birliği ilişkileri derinlemesine masaya yatırıldı. Şİ, Almanya ile ikili ilişkileri karşılıklı anlayış içerisinde sürdürmeye hazır olduklarını da belirtti. Öte yandan Merkel ise, AB'nin Çin ile ilişkilerini bağımsız olarak geliştirmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: ''Çin, Almanya ile ikili ilişkilerini sürdürmeye hazır''

Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı, Şi Cinping Almanya Başbakanı Angela Merkel, ile çarşamba günü video konferans üzerinden görüştü. İkili son yıllardaki Çin- Almanya ve Çin-Avrupa Birliği ilişkilerinin gelişimini masaya yatırdılar.

Şi Cinping görev süresi boyunca Merkel'in Çin-Almanya ve Çin Avrupa Birliği ilişkilerine katkılarından dolayı teşekkür etti. Şi konuşmasında; İkili ilişki için en değerli şeyin anlayış olduğunu ifade etti.

-Bu söz yalnızca, yıllar boyunca derinlemesine yaptığımız alışverişin bir örneği değil aynı zamanda da son 16 yılın üzerindeki Çin-Alman ilişkilerinin sorunsuz ve sağlam gelişimini sürdürme konusundaki önemli gelişimi yansıtıyor.

Çin halkının dostluğa oldukça önem verdiğini söyleyen Şi, Çin'in eski dostları unutmayacağını ve Merkel'le diyaloga her zaman açık olduğunu belirterek, Merkel'in Çin-Almanya ve Çin-AB ilişkilerinin gelişimini desteklemeye devam edeceğini dilediğini söyledi.

Yapılan görüşmede; ikili ilişkiler, başlıca uluslararası ve bölgesel meseleler, devlet yönetimi ve benzeri konuların yanı sıra ikili ilişkileri ilerleten ve iki ülke arasında küresel zorluklara yanıt vermede işbirliğini sağlayan çok sayıda konu gündeme getirildi.

Şi, Çin ve Almanya'nın karışılıklı iş birliği ruhu içerisinde olduğunu ve iki devletin birbirlerinin ekonomilerini tamamlayarak, karşılıklı kazanç elde ettiklerini söyledi.

Şi, konuşmasında; Çin ve Almanya'nın sağlam gelişiminin küresel ekonomiye de katkıda bulunduğunu ifade etti.

2022 yılının diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıl dönümü olduğuna işaret eden Şİ, ikili ilişkileri doğru yolda tutmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Çin'in Almanya ile ilişkilerine her zaman stratejik ve uzun vadeli bir perspektiften baktığını söyleyen Şi, Almanya ile ikili ilişkileri karşılıklı anlayış içerisinde sürdürmeye hazır olduğunu belirtti.

Şi, barış ve kalkınmayı sürdürmenin Çin ve AB'nin ortak arzusu olduğuna da işaret etti. Her iki tarafın da ortak amaç uluslararası ilişkilerde çok taraflılığı desteklediğini, çok taraflılığın korunmasını savunduğunu, ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesini ve kolaylaştırılmasını desteklediğini söyledi.

Bunun COVID-19 pandemisine karşı küresel mücadele ve küresel ekonomik toparlanma için kritik bir dönem olduğunu belirten Şi, dünyadaki iki önemli güç olarak Çin ve AB'nin işbirliğini güçlendirme ve birlikte çalışmak için bir sorumluluğa sahip olduğunun altını çizdi.

-AB'nin bağımsızlıkta ısrar etmesi, kendi çıkarlarını ve uluslararası toplumun birliğini gerçekten koruması ve barış ve kalkınma konularını çözmek için Çin ve diğer ülkelerle birlikte çalışması umulmaktadır.

Öte yandan Merkel ise, 10 yıldan fazla bir süredir Şi ile yaptığı tüm bilgi alışverişini hatırladığını ve karşılıklı anlayışı geliştiren ve Almanya'nın sağlam gelişimini destekleyen ortak konularda samimi ve derinlemesine tartışmalar yaptıklarını paylaştı.

Almanya Başbakanı olarak görev yaptığı süre boyunca Çin'in hızlı bir gelişme kat ettiğini ve büyük bir potansiyel gösterdiğini belirten Merkel, AB'nin Çin ile ilişkilerini bağımsız olarak geliştirmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

- AB-Çin ilişkilerinin çeşitli karmaşık sorunların üstesinden gelebileceğine ve gelişmeye devam edebileceğine inanıyorum.

# çin # almanya # ab # Merkel # Covid19 # Küresel Ekonomi # Almanya Başbakanı Angela Merkel