Öcalan'dan talimatlar

Öcalan'dan talimatlar

İmralı Tutanakları’ndan, Haziran Direnişi için ‘Hükümete darbe girişimi” diyen Öcalan’ın, Gezi eylemlerini kullanma talimatı verdiği ortaya çıktı. Öcalan, yeni parti kuruluşu için heyete “Taksim sonrası rüzgardan yararlanın” diyor

İmralı Tutanakları’nın bugünkü bölümünde, Abdullah Öcalan’ın HDP’nin kuruluşuyla ilgili BDP’lilere verdiği talimatlar yer alacak. Öcalan, ÖDP’nin projeye mutlaka alınması gerektiğini söylerken; Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) için “Onlara söyleyin beni biraz örnek alsınlar” ifadeleri tutanakta yer alıyor. Gezi eylemlerine en başta “Hükümete darbe girişimi” olarak yaklaşan ve eylemleri eleştiren Abdullah Öcalan, yeni parti kuruluşu için heyete “Taksim sonrası rüzgardan yararlanın” ifadelerini kullanıyor. AKP-CHP dışında bir blok kurmayı öneren Öcalan, bu projeyi hükümet heyetiyle de görüştüğünü, onların da buna ikna olduğunu söylüyor.

TUTANAKLAR VE HEYETTEKİLER

- 3 Nisan 2013 tarihindeki 4’üncü görüşme: Heyette BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder yer aldı.

- 14 Nisan 2013 tarihindeki 5’inci görüşme: Heyette Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder yer aldı.

- 24 Haziran 2013 tarihindeki 7’nci görüşme: Heyette Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan yer aldı.

- 17 Ağustos 2013 tarihindeki 9’uncu görüşme: Heyette Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan yer aldı.

İşte o tutanak:

Heyet: HDK-BDP seçim konusu vardı. Bu meseleyi de biraz konuşmakta fayda var.

(...)

Öcalan: Meclis alanı dar kalıyor, herkesi kapsamıyor. Olağanüstü HDP Kongresi yapılabilir. Yeni baştan örgütlenebilirler.

ESP falan çalışmak istiyorlar mı?

Heyet: Evet, ESP, SDP, EMEP falan çalışmak istiyorlar ancak partiler arası rekabet genişlemeyi zorluyor.

Öcalan: Onlara söyleyin beni biraz örnek alsınlar. Ben partimin başında mıyım? Bir hareketi partimin başında olduğum için mi etkileyebiliyorum. Kendilerine biraz güvensinler. Siz de kendinize güvenin, başında olmasanız da etkileyebilirsiniz. Kimse parti şovenizmine kapılmasın. Ben bile burada Türkiye solundan daha birlikçiyim (...)

(24 Haziran 2013 tarihli görüşme tutanağı)

HDP YENİ MODEL TÜRKİYE PARTİSİ

HDP’de Irak’taki gibi olmaz. Türk Kürt partisi gibi ayrışmayın. Tehlikelidir. Yeni model bir Türkiye partisidir (...) Türk Ulusu vardır ve bir gerçektir, peki Kürt halkıyla birleşince ne olur, Türkiye ulusu diyebiliriz (...) ESP, BDP, EMEP, YEŞİLLER, Müslümanlar, feministler, çevreciler hepsi olsun (...) Sebahat toparlayıcı değilse başkası olur, çok uzatmadan karar verilebilir, Sırrı Süreyya yapabilir, ben sadece öneriyorum. İleride hem HDP’nin hem BDP’nin grubu olabilir.

40’ın üzerinde milletvekiliniz olabilir. Ertuğrul’a da Levent’e (Tüzel) de söyleyin pratik politika yapmazsanız olmaz, zavallı konumuna düşürürler.

HDP RAPORU ÖCALAN’IN ONAYINA SUNULDU

Öcalan: (HDP’nin sunduğu raporun sonuç bölümünü okudu) tamamdır uygundur, Türkiye kesiminde bazı belediyelerde HDP ile girilebilir, 18’indeki kongrelerini seçim yeterliliği için yaparlar sonra da Ekim’de falan asıl kongrelerini yaparlar, Ankara konferansının bileşenlerini de alırlar, yine de aranızda tartışın, oyunuzu artırabilecek taktikler, ittifaklar yapın.

Bu taktikler, araçlar tümüyle pratik politikayla ilgilidir. Örneğin su için H2O gereklidir. İstediğiniz kadar hidrojen ve oksijeniniz olsun iki hidrojen bir oksijen bir araya getirmezseniz su olmaz. HDP’yi bunun için önerdim. (17 Ağustos 2013 tarihli görüşme tutanağından)

BDP kalabilir, daha da yetkinleşebilir, genç yetkin kadrolarla donanabilir. Tonlarca sorunun çözümü için nitelikli kadroya ihtiyacınız var. Ne PKK’nin ne KCK’nin taklidi ya da siyasi kolu değilsiniz, onların düşmanı da değilsiniz. PKK, KCK için arabulucu olabilirsiniz. Ama gerillanın, PKK’nin sözcüsü de değilsiniz, bazen öyle açıklamalar yapılıyor. Zora girersiniz. Kendinizi her açıdan geliştirin, PKK’ye de her şeyi danışmanıza gerek yok. Özgün bir Kürt hareketi olarak gelişirsiniz. Aranızda sınır kalmadığı için 5-10 bin üyeniz gitti.

(17 Ağustos 2013 tarihli görüşme tutanağından)

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık

# öcalan # talimat # İmralı