CIA başkanından Kore liderine tehdit

Kore yarımadasında askeri gerilim tırmanıyor. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Amerika'nın yarımadada gerçekleştirdiği hava tatbikatını "nükleer savaşı sebebi" saydı. Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “mesele artık savaşın olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı” ifadeleri kullanıldı.

CIA başkanından Kore liderine tehdit

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yarımadada gerçekleştirdiği nükleer füze tatbikatına Amerika'nın misilleme yapması Kore'deki gerilimi yükseltti.

Amerika'nın, Güney Kore ve Japonya ile ortak yürüttüğü hava tatbikatı sonrası Pyongyang yönetimi, "nükleer savaş kaçınılmaz" uyarısı yaptı.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “mesele artık savaşın olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı” denildi.

Çin ve Rusya'nın "itidal" çağrıları ve "askeri tatbikatları durdurun" uyarıları Washington yönetimi tarafından dikkate alınmadı. ABD bölgede altı adet F-22 ve on sekiz adet F-35 savaş uçaklarıyla gövde gösterisi yaptı. Amerika'nın hava manevralarına Çin ordusu kuvvetli bir gösteriyle yanıt verdi. Çin ordusu, Kore Yarımadası yakınlarında, "daha önce hiç üzerinde uçulmamış bölge ve rotalarda" tatbikat yaptı.

CIA Başkanı Mike Pompeo, geçen hafta yaptığı açıklamada "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jung-Un nasıl bir tehlike içerisinde bulunduğunun farkında değil" demişti. Pompeo, ABD istihbarat örgütlerinin yaptığı çalışma neticesinde Kore liderinin hem kendi ülkesinde hemde uluslararası alanda büyük bir yalnızlık ve tehlike içerisinde olduğunu iddia etti.

Ancak Kuzey Kore Dışişleri Sözcüleri iddaları asılsız buldu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "bu ve benzeri provakatif söylemlerin algı yaratma amaçlı yapıldığı" belirtildi. "Kore halkının liderine koşulsuz ve her durumda büyük bir sevgi duyduğu" vurgulandı.

ulusal.com.tr

# abd # amerika # cia # Kore # kore demokratik halk cumhuriyeti # Pyongyang