ABD Kongre binasında kaos

ABD büyük bir kaosa sürüklendi, iktidar krizi Washinton'u yangın yerine çevirdi. Trump'ın seçim mitingi sonrası destekçileri, ABD Kongre Binasını işgal etti. Senatörler güvenli bölgeye sevk edildi. Ulusal Muhafızların tamamı görevlendirildi. Olaylar kanlı bitti, dört kişi hayatını kaybetti. Trump ve Biden çatışmalar sırasında kameralar karşısına geçti. Biden ''bu bir kalkışmadır'' dedi. Trump göstericilere ''evinize dönün'' diye seslendi. Washington'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kongre binasında güvenliğin sağlanmasının ardından, ABD Başkanının seçileceği oturuma yeniden başlandı. Joe Biden, kongredeki oylama sonrası resmen ABD Başkanı ilan edildi.

ABD Kongre binasında kaos

Amerika Birleşik Devletleri'nde iktidar krizi büyüdü. Washington DC kaosun merkezine dönüştü. ABDKongre binası işgal edildi. Dört kişi hayatını kaybetti. Başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, taraftarlarını Washington'da topladı. Trump, mitingde, başkanlık seçimlerindeki yenilgiyi kabul etmeyeceğini ilan etti: ''Asla pes etmeyeceğiz. Asla boyun eğmeyeceğiz. Asla teslim olmayacağım.''

Miting konuşması sonrası ABD vatandaşları kongre binasına yürüdü. Bina önünde çatışmalar çıktı. Göstericiler güvenlik güçlerini aşıp kongre binasını işgal etti.

Senatörler, mecliste barikat kurdu, masaların arkasına saklandı. Pence ve üyeler, güvenlik güçlerince güvenli bir yere götürüldü. Mike Pence Twitter'dan, ''Barışçıl protesto her ABD'linin hakkıdır ama Kongre binamıza yönelik bu saldırıya hoşgörü gösterilmeyecektir'' açıklaması yaptı.

Ulusal Muhafızların tamamı, Trump'ın talimatı ile Washinton DC'ye yönlendirildi. Göstericilere biber gazı ses bombaları ile müdahale edildi. Çatışmalarda dört kişi hayatını kaybetti.

Kongre binası tamamen ele geçirildi. Meclis kürsüsü basıldı, hatta çalındı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi'nin ofisine de girildi. e-postaları paylaşıldı.

JOE BIDEN: ''BU BİR KALKIŞMADIR''

Baskın sırasında önce Biden kameralar karşısına geçti. Saldırılara son verilmesi çağrısı yaptı: ''Yapılan protesto değildir. Bir kalkışmadır. Bu kesinlikle kaostur. Ayrılıkçılığa bile girer. Bu kalabalığa çağrı yapıyorum: Geri çekilin.''

Ardından Trump, göstericilere ''evinize dönün'' diye seslendi: ''Şimdi eve dönmeniz gerekir. Huzuru, kanunu ve düzeni sağlamamız gerekir. Hileli bir seçim oldu ancak bu insanların ekmeğine yağ süremeyiz. Nasıl hissettiğinizi biliyorum ama evinize gidin. Huzurla evinize gidin.''

WASHİNGTON DC'DE KAOS

Washington DC'de 15 gün süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 52 kişi gözaltına alındı. Federal Soruşturma Bürosu Swat Timi'nin binanın temizlenmesi için görevlendirildiği bildirildi.

Yangın yerine dönen Kongre binasında kontrol yeniden sağlandı. Amerikalı yetkililer, ABD Kongre binasında güvenliğin tamamen sağlanmış durumda olduğunu duyurdu.

Trump, sosyal medyadan yine mesaj verdi. ''Evinize sevgi ve barışla dönün. Bugünü de sonsuza kadar hatırlayın.'' dedi. Facebook, Twitter ve İnstagram, Trump'ın paylaşımlarını engelledi.

JOE BİDEN RESMEN ABD BAŞKANI

Dört saatlik işgal sonrasında, Kongre'de yarım kalan ve Joe Biden'ın başkanlığının onaylanacağı oturum yeniden başladı.

Oturum sonucunda Joe Biden, kongredeki 270 delegeyi aşarak resmen ABD Başkanı seçildi.

# abd # trump # joe biden # kongre # Washington DC