Gazprom indirimi iptal etti

Türkiye'ye doğalgaz veren Rus enerji şirketi Gazprom 1 Ocak 2015'ten itibaren Türk şirketlerine uyguladığı yüzde 10.25'lik indirimi iptal etti. İptal kararı sonrası yeni fiyatın ne zamandan geçerli olacağı ise netlik kazanmadı. Rusya'dan bu haber gelirken İsrail Enerji Bakanı Doğu Akdeniz gazını Türkiye üzerinden sevk etmenin Kıbrıs ve Yunanistan hattına göre ucuz olduğunu belirtti.

Gazprom indirimi iptal etti

Rus enerji şirketi Gazprom Türk doğalgaz şirketlerine uyguladığı indirimi iptal ettiğini açıkladı.

Reuters'a bilgi veren Rus doğalgaz sektöründen iki yetkili, indirimin 1 Ocak 2015'ten itibaren uygulanmaya başlandığına dikkat çekerek, iptal kararı sonrası yeni fiyatın ne zamandan geçerli olacağının netlik kazanmadığını bildirdi. Karardan sonra özel sektör şirketleri müşterilerine yeni durumu bir tebligatla bildirmeye başladığı belirtildi.

Özel sektör doğalgaz tedarikçileri, Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013'te yapılan anlaşma doğrultusunda Rusya'dan yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.

Öte yandan İsrail'den Doğu Akdeniz doğalgazın Avrupa'ya sevkiyatı için Türkiye'yle proje işbirliği yapılmasına yönelik mesajlar geldi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz Enerji Bakanı Yuval Steinitz "Türkiye'ye boru hattı inşa etmek Kıbrıs ve Yunanistan'a inşa etmekten çok çok daha ucuz" dedi.

Bununla birlikte Yunanistan ve Kıbrıs, Doğu Akdeniz doğalgazını Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya sevki için henüz masaya oturdu. Lefkoşe'nin Rum kesiminde masaya otururken, aynı saatlerde İsrail'den bu açıklamanın gelmesi dikkat çekti.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # iptal etti # gazprom # doğalgaz indirimi