AKP Kıyı ve ormanlarımız için yağma yasası çıkardı

5 Haziran Dünya çevre günü dolaysıyla İskenderun Çevre Koruma Derneği yöneticileri Amanosların eteğindeki Akarca köyündeki termik santral küllerinin depolanacağı bölgede bir basın açıklaması yaparak, bu tür çevre katliamının durdurulması için mücadele edeceklerini belirttiler.

AKP Kıyı ve ormanlarımız için yağma yasası çıkardı

AKP hükümetinin doğal alanları yok etmesine, ormanları ve meralık kaynakları kaynak yaratmak adına yağmalanma yasası 18 Nisan 2014 Günü 28976 Sayılı Resmi Gazete’de Orman Kanunun 17/3 ve 18 maddelerle ilgili bir yönetmenlik yayınladı.

Yönetmenliğin 17/3 üncü maddesinde değişiklik 4.Maddesinde;

“Ormanlık alanlarda katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine izin verilebilinir” denilmektedir.

İskenderun Körfezine 15.den fazla termik santral yapılması planlanmaktadır. Ayrıca Amanosların eteklerinde 12 taş ocağı bulunmaktadır.

Akarca’da yapılacak termik santral küllerinin depolanacağı alan ormanlık alan ve yaklaşık 223 dönüm olarak bilinmektedir. Akarca köyünün altındaki bütün köyler bu termik santral küllerinden mutlaka etkileneceği ifade ediliyor.

İskenderun Çevre Derneği Başkanı Barış Sönmez termik santral külleri deposunun yapıldığı yerde yaptığı açıklamadı İskenderun Körfezinin termik santral için feda edildiğini belirterek, bunların durdurulması için dava açtıklarını ekledi. “Körfez çevresinde yaşayan 815 kişi bundan etkilenecektir. Her gün yaklaşık 22 milyon ton deniz suyu denizden çekilip, termik santrallerde soğutma suyu olarak kullanılıp, yaklaşık 10 derece daha sıcak olarak denize verilecektir.

Sadece Yazıcı, Tosyalı ve Atakaş Termik Santrallerinden 1 yılda yaklaşık 2 milyon ton kül çıkacak ve Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre bu külün %35 uçuşacak; iş yerimiz, evlerimiz, okullarımız, hastanelerimiz kısaca yaşam alanımız, kömür karasına bulunacak, balkonlarımızda oturamayacağız.

Amanoslardaki ormanlar asit yağmuru nedeni ile yok olacak, topraklarımız asitleşerek, çölleşecek, tarımla geçinen 95 bin insanımız evine ekmek götüremez kendi memleketinde geçinemez hale gelecektir.

Bu gün Akarca köyü üstündeki yapılan gibi Bekbele deki taşocakları da kül depolama alanlarına dönüştürmek istenmektedir. Amanoslar, radyason yayan, ağır metalar zehir saçan kül çöplüğü haline getirilecek, bazı kronik hastalıklar, kanser ve sakat doğumlar aşırı artacaktır. “

Sönmez, termik santrallerin bir ihtiyaç değil, politik bir tercih olduğuna dikkat çekerek temiz ve yenilenebilir planlı şekilde karşılama potansiyeline dikkat çekere, güneş ve rüzgar enerji türlerinden yararlanmasını istedi.

Sönmez “Bu politik tercih ve dayatmanın somut hali ise İskenderun Körfezinde kurulması planlanan sayısı 15’in üzerinde ülkemizde ise nerdeyse 100’e yakın kömürlü termik santrallerdir.

Kömürü taşıyabileceğimiz veya kömür çıkaracağınız her yerde Termik Santral yapabilirsiniz. Ancak her yerde narenciye, kayısı ve kiraz yetiştiremezsiniz.

Sanayicimizi “ne olursa, olsun yatırım olsun” anlayışından vazgeçerek kirli teknolojileri değil, çevre dostu yatırımları bölgemize getirmeleri konusunda uyarıyoruz.

Çevre günü kutlama değil, mücadele günü olarak bir gün değil her gün olmalıdır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları olmak üzere AKP hükümetini ve tüm siyasi partilerimizi çevre sorunları konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum.”

Hüseyin Güler

ulusalkanal.com.tr

# AKP # orman # yasa # yağma # çevre # kıyı