Sabri Uzun anlattı: Amaç Ergenekon'u başlatmaktı

Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, Hrant Dink cinayetinin Ergenekon operasyonunu başlatmak için F tipi yapı tarafından işlendiğini açıkladı. Sabri Uzun, kitabında Dink cinayetinde F tipi örgütün rolünü ve Ergenekon'a uzanan süreci tek tek anlattı.

Sabri Uzun anlattı: Amaç Ergenekon'u başlatmaktı

"Hrant Dink cinayeti, Ergenekon operasyonunu başlatmak için kullanıldı!" Bu çarpıcı iddiayı Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun gündeme getirdi. Uzun, "İn" adlı kitabında Dink cinayeti ile Ergenekon kumpası arasındaki bağlantıyı yazdı.

F tipi polis şeflerinin çalışmalarını tarih sıralamasına göre anlatan Uzun, ilk adımın dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'e yapılan "görev yerini değiştirelim" teklifi olduğunu belirtti. Hedef ise cinayet ile Trabzon jandarmasını irtibatlandırmaktı.

"AMAÇ ERGENEKONU BAŞLATMAKTI"

Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, "Dink öldürüldükten sonra şüpheli (Ogün Samast) Trabzon'da yakalanacak, Ergenekon Operasyonu, Trabzon Jandarma Komutanlığı'ndan başlatılacaktı. Bu planın uygulanması için İstanbul İstihbarat Şube Müdürü A. İlhan Güler'e güvenmiyorlardı; Cemaat'e daha sıkı bağlı olan bir şube müdürünün İstanbul'a tayin edilmesine ihtiyaç duyuyorlardı. İçişleri Bakanı'nın, Emniyet Genel Müdürü'nün, İstanbul Valisi'nin ve İl Emniyet Müdürü'nün haberleri olmadan, A. İlhan Güler'in İstanbul'dan gizlice tayin edilmek istenmesinin altındaki oyun budur. Amaç, düzmece Ergenekon Operasyonu başlatabilmektir." dedi.

Bu cinayetin ardından, Emniyet İstihbaratındaki bir şube müdürü Genelkurmay'ı cinayetle ilişkilendiren bir şema hazırladı. Uzun, bu kişinin düzmece Ergenekon şemasını da çizen kişi olduğunu yazdı.

Bu şema cinayetten 10 gün sonra dönemin Başbakan'ı Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Henüz Ümraniye bombalarının bulunmasına 5 ay vardı. Ancak şemadaki isimler, Ergenekon'da tutuklananlarla birebir aynıydı.

"DİNK CİNAYETİNİN PERDE ARKASI"

Uzun, "O şemalarda yer alan bazı isimler şunlardı: Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Doğu Perinçek, Ferit İlsever, Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz, Şener Eruygur, Tuncay Özkan, Mustafa Özbek, Behiç Gürcihan, vb… Bu şemalarda Ergenekon dalgalarında tutuklanacak ve hüküm giyecek olan tam 25 kişinin adı vardı!" dedi.

Sabri Uzun kitabında, "Dink cinayetine, düzmece Ergenekon Operasyonu'nu Trabzon Jandarma Komutanlığı'ndan başlatmak amacıyla mı yol verilmiştir?" diye sordu.

Kitapta çarpıcı anektodlar da yer aldı. Dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, cinayetten hemen sonra yapılan toplantıda Ramazan Akyürek'e hitaben "Git b...nu temizle" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# ergenekon # cemaat # paralel yapı # f-tipi # hrant dink cinayeti # Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun