'Sisi'nin uçağını Türkiye üzerinde düşüreceklerdi'

'Sisi'nin uçağını Türkiye üzerinde düşüreceklerdi'

Mısır basınının iddiasına göre, Sisi’nin Soçi’den Kahire’ye dönüş güzergahını binlerce km uzatmasının nedeni, Uluslararası İhvan Hareketi bağlantılı bir grubun, uçağı Türkiye hava sahasındayken düşürme planlarıydı

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi’nin Rusya ziyareti dönüşünde, uçağının Türk istihbaratı destekli Uluslararası İhvan Hareketi tarafından düşürülmek istendiği iddia edildi. Mısır basınında çıkan iddiaya göre, 12 Ağustos tarihinde Rus mevkidaşı Putin’i Karadeniz kıyısındaki Soçi’de ziyaret eden Sisi, dönüş yolunda çok şaşırtan bir rota izledi. Soçi’nin hemen yanıbaşında bulunan Gürcistan hava sahası üzerinden Türkiye’yi kullanarak Mısır’a dönmek yerine,

Belarus-Polonya-Slovakya-Macaristan-Romanya-Bulgaristan ve Yunanistan hava sahalarını kullanarak ülkesine döndü. El Sisi’yi taşıyan Mısır hükümetine ait Airbus 340-200 model uçağın pilotu, çatışmalardan dolayı Ukrayna hava sahasını da atlatmak zorunda kaldı. Rus Savunma Bakanlığı’nın uydu görüntüleriyle ortaya çıkardığı üzere geçtiğimiz ay 298 kişinin öldüğü MH17 sefer sayılı Malezya uçağı, Ukrayna’nın doğusunda Kiev hükümeti tarafından vurulmuştu. Ukrayna’daki duruma benzer bir şekilde, Irak ve Suriye’deki çatışmalar nedeniyle bu ülkeler üzerinden de uçmayı tercih etmeyen Sisi en uzun rotayı seçmek zorunda kaldı.

‘PUTİN SUKHOİ GÖNDERDİ’

Bu gizemli rota değişikliğinin sebebi, Rus istihbaratının Sisi ve beraberindeki heyeti, Türk-Gürcü havasahası yakınlarında bir suikast olasılığı konusunda uyarmasıydı. Mısır basınının Rus Interfax haber ajansını referans göstererek verdiği habere göre, Rus İstihbaratı, Sisi’nin uçağına Türkiye’de bulunan İhvan örgütü tarafından roketli bir saldırı düzenleneceği haberini aldı. Hemen sonrasında, Sisi’nin uçağınına rotasını değiştirmek için uyarıda bulunuldu ve uçağı korumak için bir Sukhoi filosu bizzat Rusya Devlet Başkanı Putin’in emri ile havalandı. Sisi’nin uçağı ise ani bir rota değişikliği ile çok daha uzun fakat güvenli olan Belarus-Polonya-Slovakya-Macaristan-Romanya-Bulgaristan ve Yunanistan hava sahalarını kullanarak Mısır’a dönüş yaptı.

DİĞER İDDİA: RUSYA’YA GİDİŞ YOLUNDA

Helpoint.net haber sitesinin “Putin, Türk hava sahasında Sisi’ye yönelik suikast teşebbüsüne engel oldu” başlıklı haberine göre ise, Sisi’ye yönelik saldırı Mısır’a dönüş yolunda değil, Rusya’ya geliş sırasında tasarlanmış.

Helpoint.net haber sitesinin Rus kaynaklarına dayandırarak bildirdiğine göre, Mısırlı yetkililer 4 Avrupa ülkesini geçtikten sonra Rus “Sukhoi” savaş uçaklarının havalanmasını Sisi için bir “hoşgeldin” jesti olarak algılamış.

Abir El Şinnavi / Kahire

ulusalkanal.com.tr