Irak'ta IŞİD terörü

Dünya, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin Irak'taki saldırılarının şokunu yaşıyor. Musul'u ele geçiren IŞİD teröristleri, Kerkük ve Selahaddin kentlerine de saldırdı. Akşam saatlerinde Tikrit şehrinin de IŞİD tarafından ele geçirildiği bilgisi ajanslara düştü. Irak yönetiminden gelen, topyekün savaş açıklamalarının ardından ülkede adeta seferberlik ilan edildi. Ülkenin dört bir yanında gönüllüler Irak Ordusu'na yazılmaya başladı...

Irak'ta IŞİD terörü

Vahşi saldırılarıyla tanınan terör örgütü Irak Şam İslam Devleti, Irak'ta birçok kenti ele geçirdi, Irak yönetimi ülke çapında seferberlik ilan etti. IŞİD'in Ninova, El Anbar, Diyala, Selahaddin ve Bağdat illerinde saldırıları arttırdığı öğrenildi.

Bir süredir Felluce ve El Anbar kentlerindeki bazı bölgeleri kontrol eden IŞİD teröristleri, ülkenin kuzeyindeki Ninova ilinin merkezi Musul'a saldırdı. Kent, teröristlerin kontrolüne girdi. On binlerce kişi Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kontrolündeki bölgeye doğru göç etmeye başladı.

Teröristler, Musul'daki yönetim birimleri ve hapishanelerin kontrolünü ele geçirdi. Hapishanelerdeki binlerce tutuklu ve hükümlü serbest bırakıldı. IŞİD militanları, Irak Merkez Bankası ve diğer özel bankaları da yağmaladı. 429 milyon dolara yakın para teröristler tarafından gasp edildi.

Hatay'ın İskenderun ilçesinden Musul Termik Santrali'ne akaryakıt taşıyan 32 Türk TIR şoförü de IŞİD teröristleri tarafından rehin alındı. Kaçırılan Türk şoförler, 22 şoförün santralde tutulduğunu 10 şoförün ise bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirttiler. Şoförler, "Devletten yardım etmesini bekliyoruz. Can güvenliğimiz yok. Termik santralde esir tutuluyoruz" bilgisini paylaştı.

Ulusal Kanal'a konuşan Türkmen kaynakları, IŞİD'in saldırı ihtimaline karşı Türkmen şehri Tel Afer'in direnişe hazırlandığını bildirdi. Musul'dan kaçırılan askeri araç ve silahlar, Tel Afar'daki Türkmen halkına dağıtıldı. 6 bin silahlı Türkmen polisinin şehirde direnişe hazır olduğu öğrenildi. Türkmenler'in elinde çok sayıda tank ve zırhlı araç bulunduğu belirtiliyor. Merkezi Irak hükümetiyle bağlantının az da olsa sürdüğü Tel Afar'a Irak Ordusu 3 askeri helikopter gönderdi.

Tel Afar ile Musul arasında kalan kasabalar ise IŞİD'in eline geçti. Ulusal Kanal'a konuşan kaynaklar, Tel Afar'ın 35 kilometre güneyindeki Kefen kasabası IŞİD'in eline geçti.

Irak'ın Suriye sınırında yer alan birçok yerleşim yerinin de IŞİD teröristlerinin kontrolüne girdiği belirtiliyor. Ulusal Kanal'a konuşan kaynaklar, sınırdaki Al Rabia kasabasının teröristlerin eline geçtiğini belirtti. Musul ile Tel Afar arasında Sünni Türkmenler'in yaşadığı Muhallebiye da teröristlerin eline geçen kasabalar arasında yer alıyor.

IŞİD militanları, Kerkük'e de saldırdı. Şehirdeki bazı mahallelerin teröristler tarafından ele geçirildiği öğrenildi. Kerkük'te 15 polisin teröristler tarafından idam edildiği öğrenildi.

IŞİD teröristlerinin bir diğer hedefi ise ülkenin orta kesimindeki Selahaddin ili oldu. Ordunun çekilmesi üzerine il merkezi konumundaki Tikrit, kısa süren çatışmanın ardından teröristlerin eline geçti. Türkmen kenti Tuzhurmatu’da yaşayan binlerce Türkmen'in bölgeyi terk ettiği öğrenildi. İlçenin bazı köyleri IŞİD kontrolüne girerken, binlerce Türkmen evlerini terk ederek bölgeden ayrıldı. IŞİD, Samara kentinin de bazı bölgelerini ele geçirdi.

Irak hükümeti, IŞİD'e karşı koymayan Ordu mensuplarının cezalandırılacağını bildirdi. Merkezi yönetimin kontrolünde olan illerde, halktan binlerce gönüllünün toplandığı öğrenildi.

Bölgesel Kürt Yönetimi'nden yapılan açıklamada, Duhok ve Erbil'e 280 bin mültecinin göç ettiği belirtildi. Beklentinin 500 binin üzerinde olduğu açıklandı.

Haber: Emrah Taştan

ulusalkanal.com.tr

# ırak # türkiye # musul # Kerkük # rehin # ışid