Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Sultanahmet saldırısı TSK’ya karşı yapıldı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Sultanahmet saldırısı TSK’ya karşı yapıldı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Sultanahmet saldırısı sonrasında Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Die Welt’e röportaj verdi. Şimşek, Sultanahmet saldırısından Türkiye ile YPG ilişkisine, mülteci sorunundan terör örgütü IŞİD’le mücadeleye değin bir dizi konuya değindi.

SULTANAHMET SALDIRISI, MARE HATTI'NA MÜDAHALEYE YANIT

Başbakan Yardımcısı, Sultanahmet saldırısının, Türkiye’nin son zamanlarda IŞİD’e karşı verdiği mücadeleye yanıt olduğunu belirtti. Şimşek, “Terör örgütü Suriye-Türkiye sınırının sadece küçük bir parçasını kontrol ediyor. Muhalif ÖSO onları oradan çıkarmaya çalışıyor. O bölgeden Türkiye topraklarına bir bomba düşmesi sonrasında bizim topçularımız sınırda DAEŞ’i ateş altına aldı. Sultanahmet saldırısı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de DAEŞ’e karşı daha kararlı mücadelesine yanıttır” dedi.

"ABD VE AB DE PKK'YA 'TERÖR ÖRGÜTÜ' DİYOR"

Gazetenin, “Türkiye neden IŞİD yerine, ona karşı mücadele eden Kürt gruplarına karşı savaşıyor?" sorusunu ise Şimşek şöyle yanıtladı:

“Biz Kürt gruplara karşı değil, ABD ve AB’nin de terör örgütü olarak nitelendirdiği PKK’ya karşı savaşıyoruz. Ama Irak’taki Kürt Özerk Bölgesi’nin ilk destekçisi de bizdik. IŞİD’e karşı Peşmergeye eğitim ve lojistik destek de sağladık, hem de Almanya’dan çok önce. Suriyeli Kürtlerle herhangi bir sorunumuz yok, IŞİD’e karşı savaşlarını da engellemiyoruz. Biz sadece kentlerimize bomba koyan PKK’yla mücadele ediyoruz.”

AYN EL ARAP SALDIRISI: "YPG'YE SALDIRMADIK"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, hükümetin Ayn el Arap kuşatması sırasında da her türlü desteği verdiğini, peşmergenin geçişini sağladığını, ÖSO’dan da Ayn el Arap'a yardım etmesini istediğini belirtti.

Şimşek, “PKK ile Suriye Kürtlerinin YPG’si arasında kuvvetli bağlar mevcut. Buna rağmen biz PKK’nın müttefiki olan YPG’ye hiç saldırmadık. Ama eğer YPG Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye atan bir adım atarsa Türkiye tabii ki kendini savunacak ve uygun tepkiyi verecektir” dedi.

"AVRUPA'YA GİTMESİNLER DİYE MÜLTECİLERE ÇALIŞMA HAKKI VERDİK"

Mülteci krizinin önemli bir yer aldığı röportajda Şimşek şu ifadeleri kullandı:

“Uzun yıllar boyunca Suriye’de uçuşa yasak bölge ve mülteciler için güvenli bölge talep ettik, ama Batılı dostlarımız kabul etmedi. Şimdi Suriyeli mültecilere çalışma hakkı tanıyoruz. Bu, bir çoğunu Avrupa’ya gitmekten alıkoyacaktır.”

ALMANYA, RUSYA'NIN BOMBARDIMANINI DURDURMALI

Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

“Fakat Almanya ve diğerleri mülteci dalgasını durdurmak istiyorsa Suriye ordusunun fıçı bombalarını ve Rusya’nın Suriye muhalefetine karşı bombardımanını durdurmalıdır. Yarın Halep düşerse yine milyonlarca mülteci yola düşer. Mültecilerin, ülke içinde barınacakları bir bölgeye ihtiyacı var.”

ulusalkanal.com.tr

# başbakan yardımcısı mehmet şimşek # sultanahmet patlama