Konut balonu şişiyor

Konut satışlarında yılın ilk 4 ayında, geçen yıla göre yüzde 7, 5 oranında gerileme yaşandı. CHP'nin hazırladığı ekonomik görünüm raporu ekonominin dinamosu sayılan konut sektöründeki daralmayı ortaya koydu. Rapora göre Son 15 ayda üretilen konutların üçte biri elde kaldı.

Konut balonu şişiyor

AKP'nin son on yılda yarattığı konutbalonu patlama sınırına yaklaştı. CHP'nin hazırladığı ekonomik görünüm raporu konut sektöründe yaşanan daralmayı ayrıntılı bir şekilde ortaya koydu. Rapora göre üretilen konut sayısı sürekli artarken konut talebi azalma eğilimine girdi.

Yılın ilk 4 ayında konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 geriledi, 341 bin 463’e indi. Yine son 15 ayda yapılan yeni konutların üçte biri satılamadı. Banka kredisiyle alınan konutlar başta olmak üzere, konut talebinde bu yıl ciddi bir yavaşlama olduğu görüldü.

Konut balonunun işareti olarak yorumlanan bir diğer gösterge de konut fiyatları ve enflasyon oranı arasındaki ilişki oldu. Konut fiyat endekslerindeki artışlar enflasyon oranının üzerinde gerçekleşti.

Rapora göre 2010’dan bu yılın Mart ayına kadar konut fiyatları yüzde 50,8 arterken, enflasyon ise yüzde 32,9’da kaldı. Yani konut fiyatları, genel fiyat seviyesinin 17,8 puan üzerinde arttı.

Raporda hükümetin faiz oranlarını düşürüp konut talebini yeniden canlandırmak istediği belirtildi. AKP'nin Merkez Bankası'na yağtığı fazileri düşürün baskısının altında konutların elde kalması endişesini yattığı ifade edildi.

ulusalkanal.com.tr

# ekonomi # emlak # Konut # balon