Merkez bankası faizi artırdı

Gözlerin çevrildiği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan faizde artış ve sadeleştirme adımı geldi. Politika faizi yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltildi. Uzmanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli açıklaması sonrası gelen bu faiz kararının geçici olduğunu ilerleyen süreçte yeniden faiz indirilmesinin gündeme geleceğini söyledi. En önemli konu olarak da bu süre zarfında tasarruftan elde edilecek kaynaklar üretime aktarılmalı yorumları yapıldı.

Merkez bankası faizi artırdı

Kritik toplantıdan faizde artış ve sadeleştirme adımı çıktı. Ekonomi uzmanları faizin artırılmasının kısa vadeli bir adım oalrak yorumladı.

Merkez Bankası, yeni başkanı Naci Ağbal yönetimindeki Para PolitikaKurulu, politika faizini yüzde 4,75’lik artış ile yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltti.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada enflasyon görünümünde kalıcı iyileşme sağlanana kadar parasal duruştaki sıkılığın sürdürüleceği belirtildi.

Faizde artış ile aslında sadeleştirme yapıldı. Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verildi.

Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya işaret eden ekonomi uzmanları yüksek faiz artışı ile ekonominin uzun süre sürdürülemeyeceğini belirtti. Çünkü Türkiye sorunları uzun vadeli ama faiz artırımı ile sıcak para getirme ya da ekonomide tutma kısa süreli çözüm.

Türkiye'nin üretim ve istihdama odaklandığı ekonomi modelinde kaçınılmaz olarak yeniden faiz indirimi gündeme gelecek. Kritik olan ise yüksek faizli süreç içinde yapılacak tasarruf kaynakları ileriki dönemde mutlakak üretime aktarılmalı.

ulusal.com.tr

# faiz # Merkez Bankası # enflasyon # dolar # Naci ağbal # fon # kurul # politika