ABD'ye ambargo şoku

İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına yönelik karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde reddedildi. Çin ve Rusya ret oyu kullandı. ABD ve İsrail kararı sert biçimde eleştirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Abbas Musevi "ABD'nin, BM'nin 75 yıllık tarihinde hiç bu kadar yalnız kalmadığına" dikkat çekti.

ABD'ye ambargo şoku

BM Güvenlik Konseyi, ABD’nin İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına yönelik karar tasarısını reddetti. 15 üyeden yalnızca ikisi ABD hükümetinin sunduğu tasarıya "evet" dedi.

2015 yılında İran'la imzalanan nükleer anlaşmaya göre, Tahran’a uygulanan konvansiyonel silah yasağının önümüzdeki ekim ayında son bulması öngörülüyordu. 2018'in mayıs ayında tek taraflı olarak anlaşmadan çekildiğini duyuran ABD ise, ambargonun süresiz olarak uzatılmasını talep ediyordu. Washington'un bu talebi, diplomatlar tarafından nükleer anlaşmanın tamamen rafa kaldırılmasına yönelik bir adım olarak yorumlanmıştı.

Almanya, Fransa ve İngiltere oylamada çekimser oy kullandı. Rusya ile Çin ise ABD'nin tasarısına karşı ret oyu verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, karar sonrası "ABD bu yanlışı düzeltmek için çalışmaya devam edecek" dedi. İsrail de ABD'nin karar tasarısının geri çevrilmesini bir "utanç" olarak niteledi.

Kararı Pekin ve Tahran memnuniyetle karşıladı. İran Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Abbas Musevi, "BM'nin 75 yıllık tarihinde ABD'nin hiç bu kadar yalnızlaşmadığını" belirtti.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi de kararın "tek yönlülüğün destek görmediğini ve zorbalığın başarısız olmaya mahkum olduğunu" ifade etti.

ulusal.com.tr

# abd # iran # bmgk # Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi # Mike Pompeo