Patriot'lar çekiliyor

Hollanda Türkiye'deki patriotlarını çekme kararı aldı. Hollanda Hükümeti'nin Meclis'e gönderdiği yazıda, Patriotların Suriye'den Türkiye'ye yönelik balistik füze kullanma tehdidine karşı kurulduğu belirtildi. Yazıda, "tehdit tam olarak geçmese de, önemli ölçüde azaldı" denildi. Patriot sisteminin bakımı yapılmazsa, çökeceği vurgulandı.

Patriot'lar çekiliyor

Hollanda Hükümeti, Türkiye topraklarına yerleştirilen Patriot hava savunma sistemlerini geri çekme kararı aldı. Karar, hükümet tarafından Hollanda Meclisi'ne bildirildi.

Dışişleri ve Savunma bakanlarının imzasıyla Meclis'e gönderilen mektupta, füze savunma sisteminin Suriye'den Türkiye'ye yönelen tehdide karşı kurulduğu belirtildi. Bu tehdidin; tam olarak geçmese de, azaldığı ifade edildi.

Adana'daki İncirlik Üssü ve şehir dışındaki bir havaalanına Ocak 2013'te yerleştirilen patriotların şu ana kadar hiç kullanılmadığı vurgulandı.

Hollanda hükümetinin yazısında, geri çekme kararının gerekçeleri de anlatıldı. Bunlardan biri Patriot sisteminin çökme ihtimali.

Hükümet yetkilileri, Patriot'lara Türkiye'de yeterince bakım yapılamadığını ifade etti, bu nedenle sistemin çökme olasılığı bulunduğu kaydetti. Patriot sistemlerinin bir an önce modernize edilmesi gerektiğini belirten Bakanlar, bunun ancak Hollanda'da mümkün olacağını vurguladı.

Hollanda hükümeti, Türkiye'de görevlendirdiği 200 personelin maliyetini de gerekçeler arasında saydı.

Geri çekme kararının hem NATO, hem de Türkiye, ABD ve Almanya'ya iletildiği belirtilen yazıda, tarafların bu kararı anlayışla karşıladıkları açıklandı.

ulusalkanal.com.tr

# suriye # türkiye # Hollanda # Patriot