Suriye devlet televizyonu: Militanlar Halep'in doğusunda tahliye koridoruna ateş açtı

Ateşkes ilanının ardından tahliyelerin başladığı Halep'te konvoya saldırı yapıldı. Saldırıdan sonra tahliye işlemi askıya alındı. Suriye devlet televiazyonu El İhbariye, tahliyeyi engellemeye çalışan teröristlerin Ramuse mahallesindeki konvoya ateş açtığını bu nedenle tahliyelerin durduğunu açıkladı. Reuters ise saldırının Şam yanlısı milis gruplar tarafından yapıldığını öne sürdü. Son açıklama ise Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, muhaliflerin ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandığını duyurdu.

Suriye devlet televizyonu: Militanlar Halep'in doğusunda tahliye koridoruna ateş açtı

Ateşkes ilanından sonra gözlerin çevrildiği Halep'ten bir yandan tahliye bir yandan saldırı haberleri geldi.

İki gündür devam eden ateşkes ihlali iddialarıyla birlikte tahliyeler de sürüyordu. Halep'in doğusunda muhaliflerin bulunduğu bölgeye giren otobüslerle silahlı unsurlar ve muhaliflerin bir kısmı Halep'in batısına taşındı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 7 bin kişinin tahliyesinin yapıldığını açıkladı.

SURİYE DEVLET TELEVİZONU DUYURDU

Ancak gün içinde ateşkes ihlali haberleri basına yansıdı. Suriye devlet televizyonu El İhbariye, muhaliflerin Halep'in doğusundaki Ramuse mahallesinden tahliye koridoruna ateş açtığını duyurdu. El İhbari'yenin haberine göre muhalifler yanlarına ağır silah ve esir almak isteyerek ateşkesi ihlal etti.

Reuters ajansı ise saldırıyı Şam yanlısı milis grupların yaptığını iddia etti.

Ateşkes ihlaline ilişkin karşılıklı açıklamalar sürerken Suriye ordusunun El Nusra üyelerini rehin aldığı bilgisi basına yansıdı. Reuters ajansına konuşan bir Türk Dışişleri yetkilisi, "Muhaliflere El Nusra Cephesi'ni ayırın uyarısı yaptık. Halepte 200 kadar El Nusra üyesi var" dedi. Yetkili, Türkiye'nin Halep'ten ayrılanların tümünü almasının güvenlik açısından riskli olabileceğini söyledi.

Suriye ordusu tarafından rehin alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

Tahliyelerle ilgili Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Bakanlık Halep'in doğusundaki muhaliflerin ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandığını belirtti.

Halep'in batısına götürülen siviller buradan da İdlib'e nakledilecek. İdlib'e nakil için önlemler de alındı. Güvenliğin sağlanması için otobüslerin ilerlediği yola için özel istasyonlar kuruldu.

Tahliye sırasında kullanılacak 21 kilometre yol Rus İHA'ları tarafından havadan izleniyor.

ulusalkanal.com.tr

# Halep # militanlar # Suriye Devlet Televizyonu