İran Tahran'da Emperyalizmle Mücadele Günü kutlandı

Emperyalizmle Mücadele Günü, İran’ın başkenti Tahran'da kutlandı. Amerika Büyükelçilik binasının Anti-Emperyalist öğrenciler tarafından ele geçirilişinin 38'inci yıl dönümünde sokakları dolduran İranlılar Amerika ve İsrail'e tepki gösterdi. İranlılar, füze varlıkları bahanesi ile ülkelerine uygulanan yeni yaptırımlara uzun menzilli füzeleri eylem alanına getirerek meydan okudu

İranlılar 38 yıl sonra, aynı kararlılıkla aynı yerde buluştu.

Bu kez yanlarında uzun menzilli balistik füzeleriyle geldiler.

İranlı öğrencilerin İran İslam devrimi ardından, casusluk faliyetleri nedeyle işgal ettiği ABD büyükelçiliğinin ele geçirilmesinin yıldönümü olan “Emperyalizmle Mücadele Günü” İran'ın başkenti Tahran'da kutlandı.

İsrail ve Amerikan karşıtı sloganların atıldığı gösteride, emperyalizm ve siyonizmi lanetleyen afiş ve pankartlar taşındı.

Nükleer anlaşmayı bozmakla tehdit eden ve İran'ın balistik füze varlığı nedeniyle uygulanan ambargolar listesine yeni yaptırımlar ekleyen ABD Başkanı Trump da göstericilerin hedefindeydi.

Yeni yaptırımlara bin yüz elli kilometre menzilli Şahap 3 füzesini gösteri alanına getirerek cevap veren İranlılar ABD'ye meydan okudu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

38 yıldır İranlı öğrencilerin kontrolünde bulunan ABD büyükelçilği önünde gerçekleşen eylemlerde halka hitap eden İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani, ABD'nin İran karşıtı politikalarının ülkenin güçlenmesi dışında herhengi bir etkiye sahip olmadığını söyledi.

ABD'nin İran karşıtı düşmanca tavırlarının 4 Kasım 1979 ile sınırlı olamadığını vurgulayan Şamhani, "Kararlı ve onurlu duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz" dedi.

Ulusal Kanal'a konuşan İran Dışişleri Bakan Danışmanı Hüseyin Şeyhülislam, "Korkumuz yok Amerika, ABD korkulacak bir devlet değil. İşte burası bunun ispatıdır" dedi.

Ulusal Kanal’ın mikrofon uzattığımız İranlılar da kararlılıklarından kırk yıldır hiçbir şey kaybetmediklerini söyledi.

Kutlamalara gelen İranlı vatandaş "Rehberimizin şiarı kahrolsun Amerika, Meclisimizin şiarı kahrolsun Amerika, devletimizin şiarı kahrolsun Amerika, halkımızın şiarı kahrolsun Amerika, bütün özgürlükçülerin şiarı kahrolsun Amerika, kahrolsun Amerika, kahrolsun İsrail ve olacaklar" dedi.

4 Kasım 1979'da çoğu üniversite öğrencilerinden oluşan göstericiler Tahran’daki büyükelçilik binasını basarak çalışanları rehin almış ve iki ülke arasındaki rehine krizi tam 444 gün sürmüştü.

Eylemin yıldönümü her yıl "Emperyalizmle Mücadele ve Öğrenci Günü” olarak kutlanıyor.

HABER-KAMERA: Yakup Aslan / Tahran

ulusal.com.tr

# abd # iran # israil # tahran