Erenel: NATO miadını doldurdu

Türkiye NATO ilişkileri S-400 kriziyle birlikte daha çok sorgulanır oldu. Konuyu Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, Ulusal Kanal Programında değerlendirdi. Erenel, NATO'nun miyadını doldurduğunu ve Türkiye'nin yüzünü Doğuya çevirmesi gerektiğini söyledi. Erenel, Amerika'ya karşı Türkiye'nin İncirlik ve Kürecik kozlarını da hatırlattı

S400 kriziyle birlikte Türkiye'nin NATO'daki konumu yüksek sesle tartışılıyor. Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, NATO konseptinin Türkiye'ye büyük zarar verdiğini düşünüyor. Erenel “Türkiye NATO'ya girdikten sonra savunma sanayi büyük darbe yedi. Savunma sanayi yavaşladı. Bize bazı silahları kullanamazsınız dediler bizim silah fabrikalarımız kapadı” dedi.

NATO tartışmaları beraberinde farklı yönelimleri gündeme getirdi. Asya ülkeleri arasındaki olası yeni askeri müttefikler, artık Türkiye'nin gündeminde... “Türkiye bu sistem içinde kalabilir ama yüzünü Doğu'ya dönmeli” diyen Erenel “Doğu artık gelişiyor Çin'in silahları... Bu ülkelerin çok yönlü gelişimesini batı ülkeleri de hayranlıkla izliyor” ifadelerini kullandı.

NATO, özellikle Rusya'nın büyümesinden rahatsız. Erenel “90'lı yıllardan itibaren genişledi ve bünyesinde iş barındıramaz hale geldi. Genişleesinin nedeni de Fransa ve Almanya'nın özellikle Rusya'nın gelişmesine karşıdır” diye konuştu.

Amerika Türkiye'yi F-35 ve S-400 üzerinden sıkıştırıyor. Ancak Türkiye'nin eli aslında çok güçlü. Erenel bazı hatırlatmalar da bulundu. Erenel şöyle devam etti: “Kürecik'i kapatırsanız Amerika'nın İran'ı Rusya'yı kuzeyi gözetlemesini durdursunuz. Türkiye Amerika için vazgeçilmez önemde bir ülke. İncirlik değik Kürecik'i kapatsın Amerika'nın kollarını keser.”

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, F-35'lerle ilgili de Türkiye'nin ABD ile antlaşmadan vazgeçip Rusya ile anlaşması gerektiğini şu sözlerle vurguladı: “F-35 konusu 1-2 aya netleşmezse Uluslararası tahkime gitsin birikmiş parasını alsın, Rusya ile SU25 antalşaması yapsın.”

# nato # doldurdu # erenel