ABD ile Çin arasında kritik görüşme başladı

ABD ile Çin heyetleri arasındaki tarihi toplantı başladı. Alaska'da bir araya gelen heyetler karşılıklı suçlamalarda bulundu. Tartışmalar sertleşince ABD heyeti basını toplantıdan çıkarmak istedi.

ABD ile Çin arasında kritik görüşme başladı

ABD ile Çin heyetleri arasındaki tarihi toplantı tartışmalı başladı.

Alaska'da yapılan toplantıda ABD heyetinin başında Dışişleri Antony Blinken, Çin heyetinin başında ise Çin Komünist Partisi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı vardı.

ÇKP yöneticisi Yang, ABD'yi Hong Kong'daki olaylar üzerine Çin'e uyguladığı yaptırımlar nedeniyle eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise yaptığı konuşmada, Çin'in Sincan bölgesinde Uygurlara karşı uygulamalarını, Çin'in Hong Kong ve Tayvan'a yönelik politikasını gündeme getirdi.

Tayvan, Hong Kong ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin tümünün Çin’in toprak bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası olduğunu ifaden Cieçı " ABD’nin, iç işlerimize müdahale eden hareketlerine karşı kesinlikle karşı çıkıyoruz, bu konuda karşılık vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Blinken'in siber güvenlik konularını da toplantıda gündeme getirmesi üzerine Yang Cieçi, ABD'nin siber ihlaller konusunda dünyada öncü olduğunu ifade ederek, "Bu konuda başkalarını suçlayamazsınız." dedi.

ABD'nin Çin'e yönelik suçlamalarına da yanıt veren Yang, Çin'in işgalleri, rejimleri devirmeyi ve başka ülkelerin insanlarını katletmeyi kabul etmediğini söyledi.

Yang Cieçi, ABD'nin ülkesine yönelik yaptırımlarına ilişkin de "Çin'i boğmak imkansız." dedi.

ABD tarafının basını dışarı çıkarmak istemesi de tartışmalara neden olurken Yang, basının dışarı çıkarılmasını eleştirdi ve bunun kendisine karşı haksızlık olduğunu söyledi.

Tarihi toplantı ile ilgili Çin Dışişleri Bakanlığından yazılı bir açıklama geldi.

Yapılan açıklamaya göre, Yang ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, yapılan görüşmede Washington yönetiminin Çin'i hedef alan politikalarına tepki gösterdi. Çin'in ABD'nin suçlamalarını kabul etmeyeceği, son zamanlardaki gelişmelerin iki ülke ilişkilerini benzeri görülmemiş zor bir duruma soktuğunu kaydetti.

Öte yandan gergin geçen görüşmenin ardından Çin basınında, ortak zeminin bulunmasının zor olduğuna dikkat çekildi.

# abd # amerika # çin # çatışma # iklim # Hong Kong # alaska # Küresel # Küresel Ekonomi # Tayvan # Antony Blinken # Jake Sullivan # yang jiechi