ABD Türk-Rus iş birliğinden rahatsız: Washington'dan Türkiye'ye yaptırım tehdidi

Rusya ve Türkiye savunma alanında iş birliğini artıyor. S-400 üreticisi Rus devlet şirketi Rostec, Türkiye ile yeni teçhizat alımı ve üretimi konusunda görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Türkiye ve Rusya yakınlaşmasından rahatsız olan Washington yönetiminden ise peş peşe yaptırım tehditleri geliyor. ABD Temsilciler Meclisi ve Senatonun, yaptırımın önünü açan tasarıda anlaşmasının ardından Cumhuriyetçi senatörler, yaptırım konulu bir mektup kaleme aldı.

ABD Türk-Rus iş birliğinden rahatsız: Washington'dan Türkiye'ye yaptırım tehdidi

Rusya ve Türkiye savunma alanında iş birliğini artıyor. ABD ise durumdan rahatsız. ABD Temsilciler Meclisi ve Senatonun, yaptırımın önünü açan tasarıda anlaşmasının ardından Cumhuriyetçi senatörler, yaptırım konulu bir mektup kaleme aldı.

S-400’leri üreten Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostec’in Başkanı Sergey Çemezov, Türkiye’ye S-400 sevkiyatına ilişkin ilk anlaşmanın tamamıyla yerine getirildiğini açıkladı. Çemezov, "Sistemin tüm unsurları Türkiye’ye gönderildi” dedi.

Çemezov, ikinci anlaşma olasılığı ile ilgili olarak da “Şu an top Türkiye’de, partnerlerimizin kararını bekliyoruz. Aynı zamanda unsurların üretim olasılığını, orada neler üretilebileceğini de görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile başka teçhizatlar üzerine de konuştuklarını belirten Çemezov, ''Olasılıklar mevcut'' dedi.

Rusya ile gelişen iş birliği ABD yönetiminde rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. Rusya’dan S-400 satın almasının ardından Türkiye'yi F-35 projesinden çıkaran ABD, yeni yaptırımları da masada tutuyor.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senato, Türkiye’ye yaptırımın önünü açan tasarıda anlaştı. 30 gün içinde uygulaması beklenen tasarıyı ABD Başkanı Donald Trump'ın görevi bırakmadan önce yürürlüğe koyması isteniyor.

Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham ve James Lankford, Wall Street Journal gazetesine yaptırım konulu bir mektup yazdı. “Türkiye’nin Ruslarla yakınlaşmasının bedeli” başlığı kullanılan mektupta S-400’ler nedeniyle Ankara’ya yaptırım uygulamasını istedi.

Senatörler mektupta, ''Ankara, Ruslardan F-35’leri düşürmek için tasarlanan S-400 hava savunma sistemini satın aldı. Rusların F-35’lerin yanında çalışması ve S-400’lere Amerikan uçaklarının radarda ne zaman göründüğü bilgisini vermek kabul edilemez'' İfadelerini kullandı.

Mektupta, ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’na işaret edildi. Rusya, İran ya da Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile savunma iş birliği yapan ülkelere yaptırım uygulanması gerektiği belirtildi. “ABD yerine Rusya’yı seçtikleri için Türkiye’yi cezalandırmak açıkça bir uyarı olur" ifadelerinin yer aldığı mektupta "Bu, kimin daha iyi bir ticari partner olduğunu düşünen uluslar için de önemli olur” denildi.

Cumhuriyetçi senatörlerin mektubu, ''Türkiye F-35 sayesinde binlerce istihdam olanağını ortadan kaldırdı ve zaten zorlanan ekonomiye yaptırımın yolunu açtı. Türkiye aldığı kararların bir sonucu olduğunu anlamalı'' ifadeleriyle sona erdi.

# abd # türkiye # amerika # iran # f35 # washington # s400 # Kore